7 vitamine esentiale de care nu te poti lipsi daca ai implinit 40 de ani

1
De Cristina Tudor
9 nov. 2019

Vitaminele si nutrientii asigura sanatatea organismului. Cel mai la indemana mod pentru a le asimila este prin intermediul alimentatiei.

Dupa 40 de ani, organismul sufera modificari si are, mai mult ca oricand, nevoie de sprijin nutritiv.

La 40 de ani nu mai functionezi ca acum 20 de ani. Muschii se deterioreaza, luati in greutate, e mai dificil sa slabesti si creste riscul de a face diabet, boli de inima si chiar cancer.

Dincolo de alimentatia sanatoasa, care va furnizeaza vitamine si minerale, este nevoie si de un aport suplimentar.

Care sunt cele mai importante vitamine, de care corpul are nevoie

Vitamina B12. Este o vitamina foarte importanta, intrucat protejeaza creierul, ii asigura buna functionare, dar si un flux sangvin corespunzator. Copiii si tinerii isi procura aceasta vitamina din consumul de proteina animala: carne, lactate, oua, peste. Dupa varsta de 40 de ani, nu mai stam atat de bine la capitolul sucuri gastrice. Este cazul sa va ganditi la suplimente, este nevoie de un aport de 2.4 mg pe zi, fiind o vitamina solubila, orice excedent va fi eliminat prin urina.

Calciul este un mineral extrem de important, dar potrivit unor cercetatori, poate creste riscul de boli de inima, mai ales la femeile aflate la menopauza.

Femeile absorb cel mai mult calciu inainte de 30 de ani si asta le ajuta sa aiba oase sanatoase mai tarziu. E nevoie de acest mineral si pentru o musculatura buna, daca nu aveti aportul necesar, organismul va ”fura” din rezervele sistemului osos si va slabi rezistenta osoasa.

Cantitatea necesara pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani este de 1000 mg Ca pe zi, iar femeile trecute de 50 de ani au nevoie de 1200 mg Ca pe zi, potrivit womenshealth.com.

Mancati alimente bogate in calciu, cum ar fi broccoli, migdale, lactate, tofu, spanac si sardine.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.