Studiu: Cofeina, principala cauza a migrenelor?

1
De Maria Constantin
6 oct. 2019

Prea multa sau prea putina cafea declanseaza dureri atroce de cap. Legatura dintre cafeina si migrene este inca neclara.

Poate parea ciudat, dar principala cauza a aparitiei migrenelor este cafeaua. E suficient sa rezisti o dimineata fara cafea si vei resimti durerile de cap cu care se confrunta multe persoane. Si tinand cont ca numai in Statele Unite sunt cam 158 de milioane de consumatori de cafea, devine clar care este cea mai comuna cauza a migrenelor.

In plus, cafeina este un ingredient de baza in multe medicamente pentru migrene, de la cele mai utilizate, precum Excedrin sau Anacin (aspirina, paracetamolul), pana la cele mai puternice, eliberate cu reteta.

Cafeina are rolul de a ajuta celelalte substante din medicamente, de exemplu acetaminofenul sau ibuprofenul, sa actioneze mai eficient. Si, evident, pastilele cu cafeina ar putea avea efect in tratarea durerilor de cap provocate de abandonarea cafelei, scrie Robert H. Shmerling pentru Harvard Health Publishing.

Insa persoanele care se confrunta cu migrene trebuie sa evite anumite medicamente, alimente si bauturi care pot declansa durerile de cap. Si ce se afla pe primul loc pe „lista neagra”? Cafeaua.

Poate suna paradoxal, dar situatia este urmatoarea: cafeina din cafea, ceai si alte fructe si bauturi poate preveni durerile de cap, poate calma durerile de cap, dar le si poate declansa. Cum e posibil?

Migrenele raman invaluite in mister

Durerile acute de cap sunt foarte comune: la nivel mondial, peste un miliard de oameni sufera de migrene. Insa cauza aparitiei lor ramane un mister.

Pana recent, teoria cea mai raspandita era ca vasele sanguine din jurul creierului au spasme, contractandu-se temporar si limitand circulatia sangelui. Cand vasele sanguine se relaxeaza, fluxul crescut de sange ar putea provoca durerile de cap.

Aceasta teorie a pierdut insa teren, noteaza Shmerling. Acum cercetatorii cred ca mai degraba migrenele sunt provocate de activitatea cerebrala care se extinde de-a lungul mai multor suprafete ale creierului, provocand inflamare si o suprasolicitare a celulelor nervoase care transmit in mod gresit senzatii de durere.

Durerea de cap – Cauze si tratament

Totusi, s-a observat ca migrenele au si istoric familial, asa ca si factorii genetici sunt importanti. In plus, mesagerii chimici din creier, precum serotonina, pot juca un rol major in aparitia migrenelor, desi mecanismul ramane incert.

Persoanele predispuse la migrene pot avea mai multe dureri de cap dupa ce beau cafea (probabil din cauza efectelor serotoninei sau a activitatii electrice cerebrale), dar cafeaua in sine sau cafeina pe care o contine nu este considerata o cauza a migrenei. Anumite alimente sau bauturi sunt, ca si cafeaua, factori care pot declansa migrene, insa adevarata cauza a migrenelor nu este cunoscuta.

Un studiu nou despre cafea si migrene: cat de mult este prea mult?

Intr-un nou studiu, publicat de American Journal of Medicine, cercetatorii au cerut unui grup de 98 de persoane care sufera de migrene sa urmeze o dieta care includea si cafeaua pe care o beau de regula (sau ceai, bauturi acidulate si bauturi energizate). Ei au comparat aceste informații cu datele despre cat de des au avut migrene. Iata ce au descoperit:

– Sansele de a avea o migrena cresc la cei care beau trei sau mai multe bauturi cu cafeina pe zi, dar nu si la cei care beau doar una sau doua pe zi.
– Se pare ca mai putin cafeina declanseaza dureri de cap la cei care nu obisnuiesc sa consume multa. Doar una sau doua portii cresc riscul de migrene la cei care de regula se limiteza la o portie pe zi.
– Legatura dintre consumul de cafeina si migrene se mentine chiar si in cazul adaugarii altor factori declansatori, cum ar fi consumul de alcool, somnul sau activitatea fizica.

Cercetatorii confirma: cafeaua iti prelungeste viata!

Una dintre limitele acestui studiu este faptul ca cercetatorii nu au masurat, de fapt, consumul de cafea. Ei au definit o bautura cu cafeina raportand-o la o cantitate standard de 0,23 litri, un ceai – 0,17 litri, un suc cu cafeina – 0,35 litri. Dar cantitatea de cafeina din aceste bauturi poate varia substantial. De exemplu, o cafea de 236 mililitri de la Starbucks poate contine de doua ori mai multa cafeina decat aceeasi cantitate de cafea de la alta cafenea.

Totodata, ei nu au inclus in studiu alimentele care contin cafeina, insa cantitatea este infima in comparatie cu bauturile analizate.

Asculta-ti corpul!

Sunt multe nelamuriri despre legatura dintre consumul de cafeina si migrene. Pana cand informatiile vor deveni mai clare, este bine sa-ti asculti corpul: daca observi ca ai mai multe dureri de cap atunci cand bei mai multa cafea sau bauturi cu cafeina, atunci redu aportul de cafeina, recomanda Dr. Robert H. Shmerling. Din fericire, acest studiu nu a ajuns la concluzia ca persoanele care au migrene trebuie sa renunte complet la cafea.

Deocamdata, pana cand stiinta va da un raspuns cert, singura cale pentru a ocoli migrena este sa observi ce-ti face bine si ce nu; cafeina poate oferi si rasfat, si neplacere.

Foto: Shutterstock.com