ce inseamna sa fii feminista

Ce inseamna sa fii feminista si ce inseamna sa fii anti-feminism? Cu siguranta ai remarcat si tu discutiile din media pe aceasta tema, asa ca am cautat informatii. Le-am gasit pe Love Panky si ti le impartasim mai jos.

S-au schimbat felurile in care privim feminismul? Ce mai inseamna sa fii feminista si ce reprezinta curentul ce se opune feminismului?

In anii ’60, femeile nu erau privite ca fiind egale cu barbatii. Nu existau multe optiuni de a avea o cariera: secretare, asistente medicale, invatatoare, casnice. Locurile de munca erau limitate pentru doamne.

Existau chiar termeni de genul “studii feminine”, facandu-se referinta la filosofie si literatura, cand venea vorba de femeile ce alegeau sa faca o facultate.

Si totusi: barbatii sunt egali cu femeile?

Da. Insa asta nu inseamna ca suntem la fel. Suntem programati genetic diferit si asta nu inseamna ca un lucru sau o calitate este mai imporanta ca alta. Dar ce inseamna sa fii feminista? Sa crezi ca esti la fel de buna sau mai buna ca un barbat?

In anii ’80, fetelor li se spunea ca pot deveni ceea ce isi doresc. Si daca o femeie isi alege sa devina seful unei corporatii, asa sa fie! La fel de bine, daca isi doreste sa fie mama si casnica, este dreptul ei!

Insa, aici intervine feminismul nu tocmai frumos. Feminismul care ia in deradere optiunea sau dorinta unei femei de a-si dedica viata casniciei. Pana la urma, daca alegerea imi apartine, de ce nu as alege ce imi doresc?

Vor exista intotdeauna femei care vor sustine ca o mama ce are job nu este la fel de eficienta ca mama. Si invers. De ce? De ce e nevoie sa dovedim ca o femeie poate fi si mama si angajata? Si de ce o femeie de cariera e perceputa mai bine decat o femeie ce a ales sa fie casnica?

Ce inseamna sa fii feminista si ce este anti-feminismul?

In teorie, feministii sustin ca femeile si barbatii sunt egali, deci anti-feminismul ar fi opus. Anti-feminismul e perceput drept sovinism sau misoginism.

Anti-feminismul poate fi de altfel un raspuns social la feminism. Anti-feminismul poate fi opinia ca nu suntem egali, ci la fel. Ca meritam aceleasi drepturi, dar nu drepturi speciale.

Ce inseamna sa fii feminista? Sa creezi drepturi speciale pentru femei? Sa faci exceptii pentru femei? Feministii isi doresc aceleasi oportunitati sau isi doresc standarde scazute pentru ca toti sa fim egali? Pana la urma, daca o femeie nu este la fel de puternica ca un barbat in meseria de pompier sau salvamar, pe mana cui mi-as lasa viata?

Ce inseamna sa fii feminista? In teorie inseamna sa crezi ca femeile au aceleasi drepturi. Dar asta inseamna ca noi, femeile, sa avem dreptul de a fi mame daca asta ne dorim, nu? Fara judecata! Asa cum nu sunt judecate femeile ce aleg cariera.

Sigur, vor exista inca barbati care vor vorbi de sus. Cum, de altfel, exista femei care se simt superioare altor femei. Insa, pana la urma, este vorba si de felul in care te simti tu. Fie ca esti seful unei companii, fie ca esti sotie si mama.

Daca intrebi o femeie ce inseamna sa fii feminista se va isca o dezbatere. Si asta pentru ca termenii inca se negociaza. Inca incercam sa ne dam seama cine suntem, ce ne dorim, inca incercam sa exprimam ce asteptam de la ceilalti.

Anti-feminismul? Este poate doar o idee diferita despre cum arata drepturile femeilor la munca, acasa si in mintile tuturor.

Citeste si: Ce este feminismul si cum sa i-l explici iubitului tau

Foto: Guliver