Cine este Sevil Shhaideh. Prima femeie care ar putea fi prim ministru in Romania.

Stii cine este Sevil Shhaideh? E musulmana si ar putea fi prima femeie prim-ministru din Romania, daca presedintele Klaus Iohannis va accepta propunerea PSD.

Sevil Shhaideh are 52 de ani, s-a nascut pe 4 decembrie 1964, in judetul Constanta, intr-o familie de tatari. A absolvit Facultatea de Cibernetica din cadrul ASE Bucuresti in 1987. Si-a continuat pregatirea cu mai multe cursuri de perfectionare la Washington, in SUA, la USAID, si a devenit expert in administratie publica, auditor, manager de proiect si manager ONG.

Daca vrei sa stii cine este Sevil Shhaideh, afla ca ea a fost numita, in mai 2015, ministru al Dezvoltarii, in guvernul condus la acea vreme de Victor Ponta, dupa ce lucrase aproape 20 de ani la Consiliul Judetean Constanta. A fost primul ministru post-decembrist care a jurat credinta Romaniei cu mana pe Coran, fiind de religie musulmana.

Dupa 2004, aceasta s-a apropiat de liderii social-democrati Nicusor Constantinescu si Liviu Dragnea. In 2012, a fost numita secretar de stat.

Cine este Sevil Shhaideh si ce rol ar putea avea aceasta in societatea romaneasca

Numirea lui Sevil Shhaideh ca prim-ministru ar putea schimba mentalitati in Romania nu numai datorita religiei sale – fapt ce naste controverse intr-o lume in care teama de atentate teroriste este in crestere -, ci si pentru ca este femeie, iar in tara noastra nicio femeie nu a ocupat inca o functie atat de inalta in stat.

Nominalizarea politicienei Sevil Shhaideh a surprins presa din Romania, dar nu numai. The New York Times mentioneaza ca, daca va fi aleasa, Sevil Shhaideh va fi “atat primul musulman, cat si prima femeie care detine acesta functie”. Presa turca (Daily Sabah) titreaza: “Musulmana, turcoiaca Sevil Shhaideh este propusa sa fie prima femeie premier in Romania”.

Daca Sevil Shhaideh ar ajunge premier in Romania, acest lucru ar fi extrem de important din punct de vedere al egalitatii intre sexe. Romania se afla in coada clasamentului european referitor la procentajul de locuri ocupat de femei in conducerile marilor companii listate, cu doar 11,3%, in aprilie 2015, in timp ce media europeana este de 21,2%, potrivit datelor Comisiei Europene.

Controverse legate de sotul lui Sevil Shhaideh

Daca vrei sa stii cine este Sevil Shhaideh nu poti sa nu iti in calcul si cine este sotul ei. Sevil se afla la a doua casatorie. Dupa ce a fost casatorita cu un medic din Constanta, s-a casatorie cu un inginer sirian. Potrivit Riseproject.ro, Akram Shhaideh, sotul lui Sevil Shhaideh, este sustinator al dictatorului sirian Bashar al-Assad, acuzat de comunitatea internationala de crime de razboi. Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideih a distribuit un articol in care se sustine ca liderul Hezbollah, grupare considerată terorista de UE si SUA, duce “razboiul sfant”.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, spune insa ca sotul lui Sevil Shhaideh nu reprezinta “un risc” pentru securitatea nationala a Romaniei. Pentru ca este musulmana, Sevil nu a avut nasi la casatorie, dar Nicusor Constantinescu si Liviu Dragnea i-au fost martori.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va desemna noul prim-ministru dupa Craciun.

FOTO: Facebook

Citeste si: Femei care au ajuns presedinte: sunt peste 40!