Gradini amenajate in stil japonez

Istoria gradinilor amenajate in stil japonez face parte din cultura Japoniei. Facand o analiza de ansamblu, elementele care se gasesc in aceste gradini amenajate in stil japonez au o semnificatie aparte si au inspirat numeroase generatii de-a lungul timpului, scrie japanesegardens.jp. 

Foarte multe gradini amenajate in stil japonez au un mic templu, o fantana sau cateva pietre pe care sunt inscriptionate elemente ale naturii. In Japonia, cele mai multe gradini au o istorie foarte mare in spate, au fost amenajate la cererea unor imparati si, de regula, erau amenajate in jurul palatelor.

Gradini amenajate in stil japonez

Cei mai multi locuitori alegeau sa amenajeze aceste gradini in apropierea casei, astfel incat sa aiba o priveliste frumoasa, sa poata medita sau sa infrumuseteze arhitectura locuintelor. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, s-au putut observa diferite stiluri si influente. Astfel, putem cataloga aceste gradini dupa mai multe feluri: gradini in stil kanshou, care sunt admirate din interiorul casei, gradini construite in jurul unui lac, gradini construite pentru ceremonia ceaiului, gradini kaiyu-shiki, care ofera o noua panorama la fiecare intorsatura a drumului si gradini uscate, karesansui, care nu au apa si pot fi identificate datorita pietrisului care este amenajat intr-un stil aparte.

Elemente ale unei gradini japoneze:

  • apa;
  • pietre;
  • lampioane, de piatra sau de hartie;
  • o casa de ceai, un templu sau un pavilon;
  • o insula cu pod sau un sir de pietre amenajate in zonele mai putin adanci ale raurilor;
  • un gard viu sau din bambus.

De ce sunt atat de speciale gradinile amenajate in stil japonez:

Pentru japonezi, pietrele folosite la amenajarea acestor gradini au o semnificatie aparte. Fiecare piatra, lampion sau planta este asezata la locul sau. Totodata, apa, ca parte a unei gradini japoneze, ar trebui sa apara ca element natural, iar din acest motiv nu se gasesc fantani in gradinile traditional japoneze. Lampioanele de piatra sunt amenajate deseori langa cele mai mari bazine de apa din gradina, iar in acestea se gasesec deseori pesti Koi (crapul japonez). Crapul japonez este cunoscut pentru curajul lui de a inota in amonte si de a depasi obstacole, iar despre el se spune ca alunga spiritele rele din gradina sau tine departe energiile negative.

Un alt aspect interesant este ca gardurile vii au inceput sa fie folosite destul de tarziu in amenajarea gradinilor japoneze, insa acestea au ca scop separarea gradinilor de lumea exterioara. Totodata, gardurile tineau ascunse gradinile de ochii curiosilor. Pentru gardurile compacte se foloseau materiale precum bambus sau lemn, acestea fiind o resursa importanta in Japonia.

Iata si cateva gradini amenajate in stil japonez din intreaga lume:

Gradina japoneza din Buenos Aires, Argentina

Gradina japoneza din Buenos Aires
Foto: Luis Argerich

Gradina Ryoan-Ji Zen, Kyoto, Japonia

Gradina Ryoan-Ji
Foto: Jaime Perez

Gradina japoneza in Cowra, Australia

Gradina japoneza in Australia
Foto: John O’Neill

Iata si un articol cu decoratiuni din fier forjat pentru gradina ta de vis!

Daca ti-a placut acest articol, da like pe pagina noastra de Facebook sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!

Foto: Guliver; twistedsifter.com