Femeia fotograf care a schimbat lumea modei surprinsa prin obiectiv

Arta fotografica a unei femei ale carei imagini-semnatura au spart canoanele fotografiei de moda la jumatatea secolului trecut este surprinsa alaturi de principalele date biografice in albumul care ii poarta numele: Lee Miller in Fashion.

Pentru orice iubitoare a modei si nu numai fotografiile semnate Lee Miller sunt o vizionare obligatorie. Daca nu-i cunosti povestea tumultoasa, o gasesti in cartea Lee Miller In Fashion, alaturi de o serie de fotografii memorabile cu ea sau… surprinse de ea.

Arta fotografica a unei femei, in era barbatilor

Albumul tiparit de Thames & Hudson ilustreaza creativitatea, inteligenta emotionala si pasiunea pentru arta ale uneia dintre cele mai influente femei fotograf din secolul XX. Admirata deopotriva pentru spiritul sau liber, dar si frumusetea sa naturala, Lee Miller se numara printre femeile care au facut istorie in industria de moda.

Lee Miller a imbinat pasiunea pentru arta fotografica cu modellingul

Descoperita de insusi Condé Montrose Nast, fondatorul trustului de presa Condé Nast, la varsta de numai 19 ani, Lee devine una dintre cele mai cautate modele ale acelei perioade. In 1927 apare pentru prima data pe coperta revistei americane Vogue, fotografiata de Edward Steichen, iar ulterior, continua sa colaboreze cu revista atat in calitate de model cat si ca (surpriza!) fotograf. Autoportretele sale, in care joaca dublul rol, sunt unice in istoria fotografiei de moda. Cautand mereu sa se autodepaseasca si sa se reinventeze, Lee devine ucenica, muza si chiar iubita celebrului fotograf Man Ray, unul dintre cei mai cunoscuti artisti suprarealisti.

“Prefer sa realizez o fotografie decat sa fiu una.” – Lee Miller

Lee Miller a reprezentat de-a lungul timpului subiectul a numeroase expozitii si carti precum si sursa de inspiratie pentru colectia de toamna/iarna Gucci 2007/2008, realizata de Frida Giannini. Albumul Lee Miller in Fashion prezinta modul in care aceasta a reusit sa sparga canoane prin intermediul fotografiilor de moda, realizate pentru cele mai in voga reviste. Fotografiile de arhiva din album se remarca printr-o combinatie excelenta intre un simt al umorului fin, precizie fotografica si o latura moderna, preluata cel mai probabil, de la Man Ray.

Cartea Lee Miller in Fashion mentioneaza, de asemenea, si relatia pe care aceasta a avut-o cu Pablo Picasso, cel care a pictat-o in repetate randuri si consemneaza rolul detinut de Lee in filmul lui Jean Cocteau, “Le Sang d’un Poete”. Cele mai puternice imagini surprinse de artista raman totusi fotografiile facute pentru Vogue la izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand a ignorat pericolul din jurul ei si a captat realitatea acelor vremuri.

Cartea de arta fotografica si nu numai, Lee Miller in Fashion, poate fi cumparata de pe site-ul amazon.com la pretul de 21.49 dolari. Ea-si poate gasi locul cu usurinta printre cartile pentru masuta de cafea.

Foto: amazon.com