Cautand sensul in Jagat

Poate nu ne dam seama, dar multe dintre nefericirile noastre vin din raportarea noastra permanenta la Jagat – "jagat" inseamna"lume" in sanscrita. Si aceasta “lume” ne inchide intr-un labirint fara iesire.

Desi nu realizam constient acest lucru, de multe ori avem impresia ca ceva lipseste din viata noastra, ca ceva nu se potriveste, senzatie care se manifesta printr-un sentiment de gol si insecuritate (fara legatura cu situatia financiara).

Modul in care actionam inconstient cand avem de-a face cu astfel de stari este acela de a incerca sa avem mai multi bani, mai mult confort, mai multe calatorii, mai mult sex; incercam sa construim ca se mai mari, sa achizitionam mai multe proprietati, sa ne casatorim, sa avem copii, sa gasim profesia potrivita, sa schimbam relatiile, sa ne mutam intr-o locatie noua.

Cu siguranta exista mai multe motive ( unul mai important decit celalalt) pentru care actionam intr-unul din aceste moduri, dar in spatele oricarui motiv, adesea este credinta ca sentimentul de gol sau insecuritate va disparea.

Suntem intr-o continua incercare de a ne lua viata in maini, de a prelua controlul, de a o intelege, dar mai devreme sau mai tarziu realizam ca este ca si cum am vrea sa prindem apa cu mana cand ea ne aluneca printre degete.
Continuam sa incercam sa o prindem, sa avem siguranta, pentru ca in final sa avem sentimentul ca “acum ne putem odihni”, dar cu cit incercam mai mult, cu atat se pare ca este mai departe de noi.

Ceea ce se naste si moare

Am deschis acest subiect pentru ca recent mi-am amintit despre sensul cuvintului ‘’lume’’ in sanscrita. Pentru noi cuvintul ‘’lume’’ nu are nici o alta intelegere in afara de “lume”. In sanscrita cuvintul “lume” se compune din “Ja” si “Gat”. “Ja” inseamna ceea ce se naste si “Gat” ceea ce moare. Deci sensul cuvintului Jagat este tot ceea ce se naste si moare, tot ceea ce trece, ceea ce nu ramine, ceea ce se schimba.

Pornind de aici, ceea ce mi se pare interesant este ca tot ceea ce facem pentru a gestiona acest sentiment comun de gol si nesiguranta este de a intelege lucrurile din lume, din Jagat. Depindem de bani, de relatii sau putere, de faima, de profesie, de corpul nostru… dar toate aceste lucruri REPREZINTA lumea. Ele sunt Jagat.
Corpul meu este lumea, banii sunt lumea, faima este lumea, puterea este lumea si lumea este “ceea ce se naste si moare “, ceea ce nu sta, ceea ce trece, ceea ce nu se intelege, ceea ce este in continua schimbare. Este ceea ce nu ramine niciodata la fel.

Perpetua tinerete

Sa ne gandim la corpul nostru. Pina la 30 de ani nici macar nu ne dam seama ca ne schimbam si cand realizam acest lucru suntem foarte fericiti ca se intimpla. Dupa 30 de ani, cei mai multi oameni incearca sa opreasca acest proces de schimbare si incearca diverse modalitati de a o face, inclusiv diete, chirurgie estetica, cosmetice, ceea ce desigur nu da rezultate cu adevarat; corpul continua sa se modifice!

Se intimpla acelasi lucru si cu mintea. Niciodata nu este la fel, se schimba de la un minut, de la o secunda la alta. Ne punem sperantele in relatiile noastre, dar nu functioneaza pentru ca atat noi, cit si ceilalti suntem in continua schimbare.
Ne punem sperantele in locurile noastre de munca, in profesia noastra, dar pe termen lung acestea nu functioneaza complet. Ne pastram toate sperantele si dorintele in Jagat… – dar cit de multa speranta putem avea in ceea ce nu dureaza?

Locul independentei

Deci, ce exista in afara de lume? Ce exista in afara de “Jagat”? Ceea ce exista este acest moment, acest spatiu de acum care este independent de “Jagat”. In acest spatiu al prezentului, eu devin independent de lume, devin independent de propriul meu corp – este singurul loc unde sentimentul de gol si insecuritate nu intra. In acest spatiu nu conteaza ce se intimpla cu lumea, ce zice lumea, nu conteaza ce se intimpla cu corpul meu.

Corpul are propria lui viata si asta este bine. Este bine pentru un copil sa fie copil, pentru un batrin sa fie batrin. Desi pare preferabil sa fim tineri vesnic, in acel spatiu de prezenta este totul bine fie ca suntem taneri sau batrani.

Cercul vicios

De ce este bine? Pentru ca asa sunt lucrurile. Este bine ca ceilalti se schimba, ca noi ne schimbam, ca lumea se schimba.
Dar trebuie sa fim in acel spatiu al prezentului ca sa intelegem cu adevarat aceasta. In momentul in care parasim acest spatiu, suntem in Jagat si a fi in Jagat- in lume –inseamna sa depinzi de ea, sa incerci sa intelegi ceea ce este de neinteles.
De aceea exista atat de multa nefericire in societatea noastra. Pentru ca incercam sa gasim modalitati de a scapa de Jagat si incercam sa scapam de Jagat prin Jagat. E un labirint fara nicio iesire.

In orele de Yogilates, miscarea, exercitiile sunt Jagat. Avem grija de corpul si de mintea nostra care sunt parte din Jagat. Dar o parte a clasei este si gasirea pentru noi insine a spatiului de prezenta. Ce este acest spatiu? Ce inseamna? Clasa este ca un laborator unde in timp ce lucrezi in Jagat, putem avea momentele noastre de intelegere, de realizare mai profunda. Putem descoperi pentru noi insine propriul nostru spatiu de prezenta.

© 2015 Carlos L’Abbate. All rights reserved.

Carlos L’Abbate s-a nascut in Argentina. In anul 1989, a parasit Buenos Aires, locul nasterii sale si a inceput sa calatoreasca pentru a cauta intelesul si raspunsurile la intrebarile legate de modul in care oamenii se raporteaza la viata si moarte.
Carlos a calatorit foarte mult in aceasta perioada si a studiat mai multe tehnici ( in context formal si informal ) legate de corp si minte, precum si fundamentele de baza pentru arta si filozofie; psihologie si sanatate.

In urma cu 6 ani a venit in Romania, unde preda yogilates.
Informatii despre el gasiti pe site-ul lui: www.yogilates.ro