Evadare intr-un loc de poveste

Rareori descopar o destinatie turistica unde am adunate laolalta toate lucrurile bune. Liniste, relaxare, distractie, lux, peisaje frumoase, munte, mare, arta, si rafinament, toate se gasesc pe Coasta de Azur. Aceasta zona a inceput sa se dezvolte turistic in urma cu 150 de ani (undeva prin a doua jumatate a secolului al 19-lea) si atrage in prezent ca un magnet celebritati de pretutindeni: de la regele Hussein al Iordaniei pana la membrii familiei Rothschild, Alain Delon, Roman Abramovich. In trecut, era locul preferat pentru vacante al artistilor si scriitorilor printre care se numarau Pablo Picasso, Henri Matisse sau Aldous Huxley. Pablo Picasso chiar si-a petrecut ultimii 12 ani din viata la Mougins (o comuna situata la 15 minute de Cannes), iar la Antibes gasesti Muzeul Picasso, locul unde se afla o mare parte din opera excentricului artist.

Pentru inceput te sfatuiesc sa pleci in aceasta calatorie cu masina. Doar asa vei putea vizita intreaga regiune si te vei bucura de atmosfera Rivierei Franceze. Daca esti in cautarea unui hotel mai ieftin, iti recomand sa te indrepti catre cel mai mare oras situat pe Coasta de Azur, Nisa. Iar cand ajungi acolo nu trebuie sa ratezi o plimbare pe Promenade des Anglais. Promenade se numea initial Camin dei Angles (the English Way). Dupa anexarea Nisei la Franta in 1860, zona a fost rebotezata cu numele pe care ea il poarta si astazi. Daca plimbarea ti-a deschis pofta de mancare poti cauta zona pietonala, o strada paralela cu Promenade des Anglais, care incepe de la Place Massena, unde se gasesc o multime de restaurante atat traditionale, cat si unele care au bucatarie cu specific international. Pe urma te poti relaxa degustand o cafea sau o inghetata la un bar situat pe aceeasi strada sau poti incepe sa cumperi cateva suveniruri, pentru cei de acasa, de la magazinele din zona.

Preferi sa vizitezi un oras in perioada in care acesta este in pragul unei sarbatori? Atunci alege in cazul Nisei luna februarie cand are loc un carnaval celebru sau iunie cand in orasul Juan-les-Pins situat in apropierea Nisei poti lua parte la unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz. Si mai multe lucruri se intampla insa la Cannes, de unde tocmai m-am intors saptamana trecuta. In luna mai, este renumitul festival de film, iar in paralel iubitorii de curse pot merge la Monaco Grand Prix. Daca nu-ti plac perioadele aglomerate, atunci, indicat ar fi sa-ti alegi una dintre lunile aprilie, iunie, septembrie sau octombrie. In noiembrie vremea frumoasa pentru care este cunoscuta Coasta de Azur se schimba cu una ploioasa si deloc prietenoasa.

Text: Andreea Raicu Foto: Guliver, www.sxc.hu