Cum sa-ti antrenezi creierul sa gandeasca pozitiv (chiar si cand emotiile tale sunt negative)

1
De Cristiana Astefanoaiei
22 mart. 2024

Daca situatiile dificile sunt o provocare pentru tine si ai tendinta de a vedea partea goala a paharului, probabil te-ai obisnuit sa pui raul in fata. Aceasta mentalitate poate deveni coplesitoare in timp, iar mintea ta va fi umbrita de ganduri negre.

Vestea buna este ca poti sa-ti antrenezi creierul sa devina orientat spre partile bune ale vietii. Iti poti remodela caile neuronale datorita unei caracteristici unice: neuroplasticitatea.

Cu putina practica, gandirea ta va fi una optimista si te va ajuta sa depasesti mai usor orice moment din viata ta, chiar si pe cele dificile.

Important este sa alegi practica ce se potriveste cel mai bine in situatia ta si sa fii consecventa, pentru a avea rezultate. Schimbarea nu are loc peste noapte, dar perseverenta te va duce acolo unde iti doresti.

Afirmatiile

Cuvintele sunt foarte importante pentru mintea noastra si principalele unelte cand vrei sa-ti antrenezi creierul sunt chiar lucrurile pe care ti le spui.

Stiinta arata cum afirmatiile pozitive regulate activeaza regiunile creierului asociate cu procesarea si evaluarea legata de sine. Asta inseamna ca, atunci cand ne spunem afirmatii pozitive, creierul nostru incepe sa le creada si sa le interiorizeze.

In loc de a spune despre tine ca esti „nepriceputa”, „netalentata”, „ghinionista” si alte asemenea, incepe prin a te complimenta.

Spune-ti (in fiecare zi!) cateva lucruri care iti plac la tine. De asemenea, repeta ceea ce vrei sa devii. Exemple de afirmatii:

„Sunt rezistenta si pot sa depasesc orice provocare”

„Sunt o norocoasa”

„Sunt recunoscatoare pentru ca am cea mai buna viata posibila”

„Reusesc orice imi propun”

„Sunt frumoasa/fericita/minunata/dedicata/apreciata/iubita/castigatoare”

„Gasesc bucurie in micile momente din fiecare zi”

„Devin mai increzatoare in fiecare moment al vietii mele”

Repetitia iti va convinge creierul ca aceasta e realitatea in care traiesti si vei vedea cum, in ceva timp, viziunea ta asupra vietii se va schimba.

Afirmatiile si gandirea pozitiva chiar functioneaza, spun expertii. Iti imbunatatesc sanatatea, te ajuta sa fii mai fericita si sa ai succes

Meditatia

Poate lua diverse forme, de la sesiuni ghidate la exercitii de respiratie profunda. Meditatia regulata poate reduce stresul, creste sentimentele de bunastare si de optimism.

Incepe prin a fi constienta de gandurile tale negative si de modul in care acestea iti afecteaza starea de spirit. Identificarea acestora este primul pas spre schimbare. Apoi, foloseste practicile de meditatie pentru a le alunga cu blandete din mintea ta.

Vei observa cum aceasta practica va deveni una obisnuita pentru tine. Intr-o situatie dificila, precum o zi grea la birou, ar putea sa apara gandul: „nu sunt buna de nimic”, insa creierul tau va sti ca acesta nu e unul esential pentru functionarea ta si il va depasi cu usurinta.

Miscarea este esentiala cand vrei sa-ti antrenezi creierul

Activitatea fizica poate avea un impact semnificativ asupra starii tale de spirit, eliberand endorfinele care te fac sa te simti mai bine si mai energica.

Cercetarile arata cum persoanele care se angajeaza in activitati fizice regulate tind sa aiba o viziune mai pozitiva asupra vietii, o mai buna rezistenta la stres si chiar o functie cognitiva imbunatatita.

Recunostinta

Chiar si Harvard Health este de acord cu privire la beneficiile practicarii recunostintei. Cei care isi numara in mod regulat binecuvantarile tind sa aiba o perspectiva mai optimista, sa experimenteze mai putine emotii negative si sa se bucure de o sanatate fizica mai buna.

Fii constienta de lucrurile pentru care esti recunoscatoare in viata ta. Poti tine un jurnal al recunostintei in care sa notezi zilnic cateva lucruri pozitive sau momente pentru care te simti recunoscatoare.

Cum este benefica exprimarea recunostintei pentru corpul si mintea ta

Prietenii te pot ajuta sa-ti antrenezi creierul

Conexiunile sociale pozitive pot sa ne protejeze impotriva stresului, sa ne ofere sprijin in perioadele dificile si sa ne amplifice bucuriile.

Stabileste relatii cu oameni care te sustin si te incurajeaza in momentele dificile. Interactiunea cu persoane pozitive poate influenta modul in care gandesti si te simti.

Fii blanda cu tine insati

In orice proces de schimbare a obiceiurilor pot sa apara si piedici. Gandirea negativa, mai ales daca este impamantenita de multi ani in mintea ta, va reveni adesea.

Nu te judeca atunci cand nu reusesti sa vezi partea buna dintr-o situatie si nu renunta. Ai nevoie de multa rabdare si iubire de sine pentru a face din gandirea pozitiva parte din viata ta.

Foto: freepik.com