3 mituri de self-help care te impiedica sa vezi progrese in viata ta si sa te vindeci

1
De Maria Constantin
19 sept. 2022

Conceptul de „self-help” a devenit destul de vag, dar un pic de fitness mental nu strica nimanui.

Sa te ajuti pe tine si sa ai o atitudine pozitiva nu inseamna ca trebuie sa te simti mereu fericita sau sa ignori trecutul, ci si sa constientizezi provocarile vietii in timp ce crezi in ceea ce e posibil, spune psihologul Sasha Heinz, experta in schimbare comportamentala si psihologie pozitiva. Ea a explicat pentru Mind Body Green ce este gresit de cele mai multe ori in conceptul de self-help despre care se vorbeste atat de mult in zilele noastre.

Mitul 1: Trebuie sa ai „doar vibratii bune”

„Oamenii cred ca dezvoltarea personala este usoara sau include doar vibratii bune. Complet fals”, a spus Heinz.

De fapt, o gandire eminamente pozitiva nu te va duce nicaieri. Sigur, e important sa crezi in tine cu tarie si sa cauti doar partea buna din oameni, insa Heinz spune ca si pesimismul joaca un rol. „Visezi frumos si apoi acest vis se face tandari cand dai de realitate. Poate ca tine de aptitudinile tale, de situatia actuala, de resurse sau orice altceva… Foloseste o gandire strategica si spune ‘Acestea sunt obstacolele. Cum o sa le depasesc?'”, a explicat experta.

Pregatindu-te pentru ceea ce ar putea sa nu mearga iti oferi mai multe sanse sa-ti indeplinesti obiectivul, spre deosebire de fantezia optimista. Asta nu inseamna ca optimismul nu este important. „Dar daca vrei cu adevarat sa-ti transformi visul in realitate, pesimismul e de partea ta. Acea tensiune usoara sau frematare interioara este, de fapt, importanta, fiindca te activeaza pentru a trece la actiune. Te impinge sa faci ceva.”

Mitul 2: Unii oameni nu se pricep la self-help

Unii asimileaza mai usor cartile de self-help decat altii, dar Heinz subliniaza ca dezvoltarea sinelui nu este o trasatura de personalitate. „Pretindem noi ca este, ca acea persoana e asa, iar alta e asa, dar toti trecem prin acest proces de crestere si dezvoltare. Copiii se dezvolta, la fel si adultii – toti suntem fundamental de acord cu asta”, a spus Heinz.

Pozitivism toxic: 7 replici clasice care fac mai mult rau decat bine

Incurajam constant copiii sa se dezvolte si le oferim instrumentele de care au nevoie pentru a reusi, iar asta n-ar trebui sa inceteze cand ajungem la o anumita varsta. „Cum ar fi daca ne-am trai viata adulta tot asa? Asta e marea noastra sarcina in viata, sa continuam sa ne dezvoltam la fel ca in copilarie”, arata specialista. Daca nu te dezvolti, te plafonezi si incepi sa te simti blocat.

Mitul 3: Exista sanatate mintala si fara efort

S-ar putea sa te surprinda acest mit – exista perceptia ca sanatatea mintala poate fi obtinuta si mentinuta fara mare efort, ceea ce nu e cazul. Si din aceasta cauza oamenii cedeaza repede cand dau de o provocare.

Asta nu inseamna ca este cazul sa renunti la toate instrumentele si regulile de mindfulness. Sasha Heinz spune ca trebuie sa te gandesti la un truc de mentalitate. „Trebuie mai degraba sa-ti schimbi obiceiurile zilnice”, a explicat ea. Acest lucru te-ar putea ajuta pe viitor sa gestionezi mai usor factorii de stres.

Foto: Instagram/@zoepastelle