Dimeticona: de ce se regaseste in cremele de ingrijire si ce face pentru ten

1
De Teodora Tirca
23 feb. 2019

Dimeticona este un tip de silicon folosit in mai toate cosmeticele, de la cremele de ingrijire, pana la balsamul de par sau gelul de dus. Este acel ingredient care confera o textura matasoasa produselor, insa in cantitati mari poate bloca porii.

Expertul in skincare Paula Begoun (Paula’s Choice) nu vede nimic rau la acest ingredient, ci considera ca este unul dintre cele mai eficiente tipuri de silicon cu proprietati emoliente si de netezire a pielii, conferind acel aspect catifelat atat de atragator. Este bland cu pielea, deci nu usuca si nu provoaca iritatii. Dimeticona este considerata un ingredient sintetic, desi este derivata din silicon natural.

BHA – Ingredientul inteligent care te scapa de acnee si iti micsoreaza porii

Pentru ce se foloseste?

Aplicata pe piele, dimeticona formeaza o bariera permeabila ce previne pierderea apei, pastrand pielea hidratata cat mai mult timp, insa are si un usor efect cosmetic, pentru ca netezeste usor porii, conferind un aspect ca de matase. Are si un efect matifiant, mai ales atunci cand e folosita in cosmetice, si nu in cremele de ingrijire.

Un alt avantaj al dimeticonei este acela ca ajuta produsul sa se uniformizeze mai bine, sa devina mai usor de aplicat. Ea este cea care da acea textura eleganta serumurilor emoliente, cremelor de corp sau balsamului care iti descurca parul. Folosita pe ten, ajuta la „umplerea” porilor, creand un efect perfect neted, care va ajuta machiajul sa arate impecabil. Si liniile fine vor fi netezite, insa acesta nu este un efect permanent.

Acizii AHA – Aliatii tenului uniform si luminos

Personal, nu am avut probleme cu dimeticona, insa studiile recente au facut legatura intre acest ingredient si blocarea porilor, mai ales atunci cand se regaseste in cantitati mari, adica printre primele ingrediente. Atunci cand toate produsele pe care le folosesti pe tenul tau contin o cantitate mare de dimeticona, de la serum si crema, pana la primer si fond de ten, pe pielea ta se creeaza o bariera de silicon care impiedica pielea sa respire, lucru ce poate cauza eruptii acneice, mai ales daca ritualul tau de exfoliere nu e bine pus la punct.

In ce produse se gaseste in cantitati mari?

Cele mai mari cantitati de dimeticona se regasesc de obicei in primerele matifiante si cele pentru micsorarea porilor. De asemenea, si fondul de ten contine o cantitate considerabila, pentru a se intinde usor si a oferi acel aspect imaculat, „fara pori”. Iti va fi aproape imposibil sa gasesti produse de machiaj fara silicon, asa ca cea mai inteleapta abordare este sa controlezi mai degraba cantitatea si sa ai un ritual de demachiere, curatare si exfoliere ireprosabil.

Pentru a evita blocarea porilor, demachiaza-te bine imediat cum ajungi acasa si spala-ti fata cu un gel de curatare. Aplica un toner cu acid salicilic in fiecare seara, inainte de serum si crema.

Cupru GHK, peptida care stimuleaza productia de colagen si scade inflamatia

Foto: Instagram/Charelle