Mancatul intuitiv este noul trend de dieta care te va ajuta sa slabesti

1
De Alice Moisescu
26 mart. 2019

Te-ai saturat sa te abtii mereu de la preparatele tale preferate? Poate a venit timpul sa uiti de dietele plictisitoare si sa urmezi acest nou trend de nutritie aprobat de experti.

Tot mai multe persoane au inceput sa inteleaga si sa accepte faptul ca dietele nu dau rezultate decat daca sunt tinute in permanenta. Daca le incepi azi si le tii o perioada limitata de timp, acestea nu aduc solutii pe termen lung.

De fapt, studiile au demonstrat ca aproximativ 90 – 95% dintre diete dau gres.

Cea mai noua dieta pe care o recomanda specialistii in nutritie se refera, de fapt, la a… nu mai tine diete deloc. Nutritionistii ii spun „mancat intuitiv” si sustin ca ar da si rezultate.

Cea mai sanatoasa dieta pe care sa o adopti in 2019. Ce spun studiile

O noua strategie eficienta de nutritie

Mancatul intuitiv este o abordare alimentara care te ajuta sa slabesti si sa-ti tii greutatea sub control, fara sa-ti privezi corpul de nutrientii necesari bunei functionari.

Potrivit specialistilor, indiferent de principiile de baza ale unei diete restrictive, eficienta acesteia va inceta in momentul in care nu vei mai respecta regulile. Acest lucru inseamna ca indiferent de dieta pe care o urmezi si care iti impune sa te abtii de la anumite alimente, in momentul in care vei renunta la ea, corpul tau va incepe sa stocheze din nou grasime.

Tocmai din acest motiv, tot mai multi specialisti incurajeaza in prezent o alimentatie echilibrata, fara restrictii, dar cu moderatie si cumpatare. Asadar, nu exista alimente interzise, ci doar cantitati limitate, ore de masa atent respectate si intervale cat mai lungi de timp pentru consumul anumitor preparate.

In tot acest proces, care ar trebui sa devina un stil de viata, avertizeaza specialistii, accentul se pune pe respingerea notiunii de dieta, care din fericire inseamna si eliminarea sentimentelor de vinovatie, a stresului cronic si a pierderii echilibrului si conexiunii cu propriul corp.

Odata eliminat stresul, mancatul intuitiv iti va oferi o conexiune mentala mai buna cu nevoie tale si ale corpului tau. Acest lucru te va ajuta sa faci alegeri alimentare mai sanatoase si sa asculti semnalele reale transmise de organism, cand acesta se simte satul sau infometat.

Cele mai populare trenduri de dieta in 2019

Beneficiile dovedite ale mancatului intuitiv

Cercetarile dovedesc ca mancatul intuitiv aduce multe beneficii, printre care se numara si un index de masa corporala in scadere, o mentalitate mai sanatoasa in privinta mancarii, niveluri mai scazute de cortizol si o imagine de sine mai buna.

Mai mult, oamenii care se concentreaza pe sanatate, mai presus de greutate, au o stare emotionala mai buna, potrivit studiilor, si au o disponibilitate mai mare pentru miscare, apreciindu-si mai mult trupul si avand mai multa energie.

Copiii mananca intuitiv

Este adevarat, cei mici mananca intuitiv. Corpul lor stie cand ceea ce au mancat este suficient si atunci se opresc din mancat. Pana sa ajunga la varsta la care sa ii preocupe ceea ce consuma, se descurca excelent la a se mentine in forma.

Dieta ideala exista! Iata cum arata planul alimentar!

Principalii pasi catre a manca intuitiv? Recunoasterea faptului ca dietele minune nu exista, asigurarea de calorii necesare organismului pentru functionare si mancatul inteligent (mananci atunci cand ti-e foame, te opresti atunci cand te-ai saturat).

Foto: Instagram/Negin Mirsalehi