Cum iti dai seama ca ai plamanii bolnavi

1
De Cristina Tudor
4 aug. 2020

Embolia pulmonara reprezinta blocarea unei artere din plamani, cu reducerea sau oprirea fluxului de sange in zona respectiva, afectarea tesutului pulmonar si, implicit, scaderea oxigenarii organismului.

Gravitatea bolii depinde de numarul si marimea cheagurilor. Embolia pulmonara este o afectiune destul de raspandita. In SUA, de exemplu, frecventa in randul populatiei este de 1/1000, cu 250.000 de cazuri inre­gis­trate anual. Dar, daca se adauga re­zultatele rapoartelor de autopsie, nu­marul se dubleaza. Mai mult, in ciuda progreselor medicale, incidenta fe­nomenului nu s-a modificat semni­fi­cativ in ultimii 25 de ani.

In 95% dintre situatii, afectiunea se produce din cauza unui cheag de sange (tromb) format in venele profunde ale membrului inferior, care ajunge la ini­ma si de aici in plaman.

Afectiunea este favorizata de inactivitatea prelungita (imobilizarea la pat impusa de boala, statul indelung pe scaun, de exemplu, in avion sau in masina, pa­ra­­lizia unui membru), interventii chi­rur­gicale, existenta unor cancere, in­fec­tii sau arsuri grave.

Alti factori de risc sunt: neglijarea tratamentului cu an­ticoagulante prescris, folosirea con­traceptivelor orale sau a terapiei de substitutie hormonala dupa me­no­pau­za, sarcina si nasterea (mai ales prin cezariana). La toate acestea se adauga si mostenirea genetica, varsta inaintata, obezitatea, deshidratarea, fumatul.

Plamanii bolnavi. Simptome

Dispnee (respiratie dificila ) aparuta brusc, chiar in repaus, durere toracica severa, care se intensifica treptat si care creste la tuse, inspiratie adanca, aplecare, precum si tuse cu sange sau expectoratie cu sange. La acestea se adauga anxie­ta­te, transpiratii, ameteala, cresterea frec­ventei cardiace, palpitatii, cia­no­za (invinetirea pielii).

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.