Omagiul Printului Harry pentru cercetatorii care au dezvoltat vaccinul contra COVID-19

1
De Maria Constantin
10 sept. 2021

Printul Harry le-a multumit savantilor care s-au implicat in efortul global de combatere a noului coronavirus.

Intr-o aparitie video neasteptata, Printul Harry a omagiat la gala British GQ Men of the Year Awards, desfasurata la Londra, efortul comunitatii stiintifice in lupta contra COVID-19, relateaza Harper’s Bazaar.

Imbracat cu un smoking elegant, Ducele de Sussex a aparut intr-o legatura video in direct de la locuinta sa din Montecito, California si le-a decernat premiul Heroes of the Year profesorului Sarah Gilbert si Dr. Catherine Green, precum si intregii echipe care a lucrat la vaccinul AstraZeneca.

Vaccinul, cel mai bun instrument contra COVID-19

„Sunt profund onorat sa prezint ultimii nostri laureati, pe care ii veti recunoaste imediat gratie contributiei lor la lupta impotriva COVID-19. Cercetarea lor inovatoare privind vaccinul Oxford a oferit intregii lumi cel mai bun instrument pentru atingerea eficientei vaccinului”, a spus Harry in discursul sau.

„Pana cand fiecare comunitate va avea acces la vaccin si fiecare comunitate va fi conectata la informatii de incredere despre vaccin, cu totii suntem expusi la risc. Este un refren pe care eu si sotia mea l-am auzit in discutiile cu expertii in vaccinare, cu liderii din industrie, cu aparatorii comunitatii si cu liderii globali”, a continuat el.

In discursul sau, Harry s-a referit si la inegalitatea in distribuirea globala a vaccinurilor, amintind ca mai putin de 2% din cetatenii statelor dezvoltate au primit pana acum o singura doza.

Mandria unei natiuni

Harry a vorbit apoi despre raspandirea scepticismului in privinta vaccinului: „Familiile din toata lumea sunt coplesite de dezinformarea in masa din presa si de pe retelele de socializare, care divide comunitatile si erodeaza increderea. Acesta este un sistem pe care trebuie sa-l anihilam daca vrem sa invingem COVID-19 si sa oprim dezvoltarea altor variante”, a spus printul.

Meghan Markle si Printul Harry, devastati de criza umanitara din Afganistan si Haiti: „Lumea este extrem de fragila“

„Echipa de la Oxford si-a facut treaba. Ei sunt eroii de cel mai inalt nivel care ne-au dat un instrument pentru a lupta cu boala. Ei sunt mandria natiunii noastre si le suntem profund indatorati pentru serviciul lor”, a adaugat Harry.

„E usor sa ne simtim neputinciosi”

Aparitia ducelui survine la o luna dupa ce Ducesa Megan a anuntat lansarea unei initiative de sprijinire a femeilor care vor sa intre pe piata muncii. Totodata, ducii de Sussex au contribuit recent, prin fundatia lor, Archewell, la eforturile umanitare din Afganistan si Haiti, noteaza Harper’s Bazaar.

„Cand fiecare persoana sau comunitate sufera, o parte din fiecare dintre noi sufera, fie ca realizam sau nu. Si chiar daca nu suntem meniti sa traim intr-o stare de suferinta, noi, ca oameni, suntem nevoiti sa o acceptam. E usor sa ne simtim neputinciosi, dar impreuna ne putem transpune valorile in actiune”, au transmis acestia intr-un comunicat postat pe site-ul fundatiei Archewell.

Foto: Instagram/@sussexroyal