Totul e oribil si nimic nu merge – Intrebari pe care sa ti le pui inainte de a renunta

nimic nu merge
1
De Cristina Tudor
19 sept. 2018

Ai si tu momente cand ti se pare ca nimic nu merge cum trebuie si ca orice ai face nu reusesti sa iesi din starea proasta ce te-a cuprins. Sunt normale. Esti om. Nu esti de fier.

Nu deznadajdui, de cele mai multe ori lucrurile nu sunt atat de negre pe cat par la prima vedere. Uneori tot ce trebuie sa faci pentru a iesi din starea proasta este sa respiri adanc si sa te concentrezi pe niste obiceiuri banale, care te ajuta fara sa-ti dai seama.

Iata ce intrebari sa-ti pui inainte de a decide, cu lacrimi in ochi, ca nimic din ce faci nu e bine si nu vei reusi sa depasesti momentul. Vei reusi. Esti puternica. Trebuie doar sa-ti reamintesti asta.

Esti hidratata?

Daca nu, bea un pahar cu apa.

Ai mancat in ultimele trei ore?

Daca nu, ia o gustare. Ceva cu proteine, nu doar simpli carbohidrati. Poate o mana de nuci cu un pic de hummus?

Ai facut dus astazi?

Daca nu, fa-o chiar acum.

Ai facut sport astazi?

Daca nu, poate ar trebui sa o faci. Daca nu ai energie sa iesi la alergat sau sa mergi la sala, fa o simpla plimbare in jurul blocului pentru cateva minute. Daca e urat afara, mergi la cea mai mare librarie din zona si plimba-te printre culoarele cu carti. Nu trebuie sa cumperi nimic, doar sa te misti.

Ai complimentat pe cineva astazi?

Fa-o, online sau in persoana. Fii sincera; asteapta pana ce vezi ca respectiva persoana a facut ceva minunat si spune-i asta.

Ai dansat astazi?

Daca nu, pune-ti piesa preferata si danseaza prin camera in ritmul tau, fara a tine cont de reguli.

Ai imbratisat pe cineva astazi?

Nu-ti fie teama sa ceri imbratisari de la prieteni sau de la animalute de companie. Majoritatea dintre ei se vor simti bine facand-o, nu ii deranjezi cerandu-le asta.

Ai fost la psiholog in ultimele zile?

Daca nu, poate ar fi bine sa mergi. Pana reusesti sa-ti faci o programare, gaseste un prieten bun caruia sa i te destainui si sa-i impartasesti ce simti.

Ai luat anumite medicamente in ultimele zile? Ai gresit dozele sau nu le-ai luat la orele la care trebuia sa le iei?

S-ar putea ca asta sa-ti dea aceste sentimente neplacute. Asteapta cateva zile si daca te simti la fel, vorbeste cu medicul tau pentru a vedea care este mai exact problema.

Daca e dimineata: te-ai imbracat?

Daca nu, schimba pijamalele cu haine curate. Da-ti voie sa porti ceva special, fie ca e un tricou cu un mesaj dragut sau o rochie draguta.

Daca e seara: este obosita si somnoroasa dar nu poti adormi?

Schimba-te in pijamale si cuibareste-te in pat cu o jucarie de plus si sunetul molcom al ploii (exista aplicatii pentru asta). Forteaza-te sa tii ochii inchisi 15 minute. Daca tot nu reusesti sa adormi, ridica-te din pat si incearca din nou peste o jumatate de ora. Nu e nicio presiune. Vei reusi.

Te simti ineficienta?

Ia o pauza de la ce faci si rezolva un mic task, fie ca raspunzi la un mail sau pui o runda de rufe la spalat sau iti pregatesti rucsacul pentru sala.

Te simti neatragatoare?

Fa-ti un selfie. Prietenii tai iti vor reaminti cat de bine arati si te vei convinge ca restrictiile impuse de societate asupra frumusetii sunt complet artificiale.

Te simti paralizata de indecizie?

Da-ti 10 minute sa-ti faci un plan pentru ziua care urmeaza. Daca ai o problema anume sau nu poti lua o decizie, da-o deoparte pentru moment si alege sa rezolvi altceva. Acum important este sa iesi din blocaj, chiar daca asta inseamna ca tot ce rezolvi pare insignifiant la prima vedere.

Te-ai supra-extenuat in ultima vreme – fizic, emotional, social sau intelectual?

Asta te poate afecta pentru cateva zile. Ia o pauza si odihneste-te: petrece timp singura sau relaxeaza-te cu un serial de comedie.

Ai asteptat o saptamana?

Uneori perceptia noastra asupra greutatilor vietii este extrema si nici nu ne dam seama ca nu vedem lucrurile clar si ca ceea ce ni se pare acum atat de insurmontabil nu e de fapt atat de grav. Se intampla. Da-ti timp o saptamana si vezi daca si apoi te simti la fel.

Foto: Shutterstock.com