Depresia este hotul invizibil de fericire care se strecoara in casa ta. Tu cum te protejezi?

1
De Andreea Raicu
13 dec. 2021

Stiai ca 1 din 4 persoane va fi afectata personal de probleme de sanatate mintala, precum depresia, pe durata vietii?

Am mai vorbit despre depresie de nenumarate ori, dar cred ca e o conversatie care merita mai multa atentie din partea noastra. Mai ales in Romania, stigmatizarea din jurul acestei afectiuni ii impiedica pe multi oameni sa ceara ajutorul sau chiar sa recunoasca faptul ca au o problema.

Depresia a facut parte din viata mea multi ani, si trebuie sa recunosc ca la inceput mi-a fost greu sa o identific si sa-mi dau seama ce ar trebui sa fac cu ea. Ma simteam complet neputincioasa, dar voiam sa o acopar, sa o ascund – pentru ca imi era greu sa recunosc ca sunt unul dintre oamenii care sufera de depresie. Inca de la o varsta foarte frageda am fost invatata sa dau tot ce pot, am vrut sa demonstrez ca sunt capabila si ca sunt in stare de orice, asa ca atunci cand depresia s-a strecurat in viata mea, am dat-o la o parte si am continuat sa trag de mine, sa arat ca nimic nu ma poate dobori. Nu stiam sa fiu vulnerabila, nu voiam sa fiu… Preferam sa neg acele stari profunde de tristete si de inutilitate si sa arborez un zambet mare, mare, care sa le dea de inteles celor din jur ca sunt cea mai fericita.

Acesta ar fi trebuit sa fie semnalul meu de alarma, dar si al tau, in cazul in care treci prin asta. Atunci cand exteriorul nu reflecta ceea ce simti tu in interior, cel mai probabil te confrunti cu depresie fara ca macar sa fii constienta de asta. De fapt, una dintre cele mai intalnite forme de depresie este depresia functionala: desi ne simtim groaznic pe interior, nu renuntam la rutina zilnica si facem tot posibilul sa functionam, sa ne continuam indatoririle obisnuite. Dar cat vom putea continua pana sa ne prabusim complet?

Cei de la Janssen au dezvaluit ca 1 din 4 persoane va fi afectata personal de probleme de sanatate mintala, precum depresia, pe durata vietii. Asta inseamna ca exista mari sanse ca un om drag din viata ta sa sufere sau sa fi suferit la un moment dat de o forma de depresie. De aceea, mi-a placut ideea campaniei „Sa invingem depresia”, initiata de Janssen, cu sprijinul COPAC (Coalitia organizatiilor pacientilor cu afectiuni cronice din Romania), care incearca sa creasca gradul de constientizare asupra dificultatii gestionarii diverselor tipuri de depresie, inclusiv tulburarea depresiva majora.

Janssen are o indelungata experienta in a ajuta la reducerea poverii, dizabilitatii si ravagiilor provocate de afectiunile psihice si se dedica transformarii vietii oamenilor. De la apartinatori, la cadre medicale si persoane care sufera de depresie si tulburare depresiva majora, ei se asigura ca reusim cu totii sa ne ingrijim mai bine pe noi si pe cei dragi.

Cum stii daca tu sau un om drag suferiti de tulburare depresiva majora?

Conform informatiilor oferite de Janssen, „tulburarea depresiva majora este o tulburare de dispozitie asociata cu episoade depresive cum ar fi dispozitie depresiva si/sau pierderea interesului sau placerii pentru aproape toate activitatile. Simptomele sunt definite ca avand o durata de cel putin doua saptamani, dar de obicei dureaza o perioada mult mai lunga – luni sau chiar ani.

In Europa sunt peste 40 de milioane de oameni diagnosticati cu depresie, adica de doua ori populatia Romaniei. Depresia este principala cauza de invaliditate la nivel mondial”.

As vrea ca aceste informatii sa ne determine sa fim mai atenti la semnalele corpului nostru si la starea celor dragi, pentru ca depresia este o afectiune care ramane de cele mai multe ori nediagnosticata, ba chiar confundata cu lenea sau nepasarea. Atunci cand nu ai chef sau energie sa faci baie, sa te vezi cu prietenii sau sa indeplinesti anumite sarcini zilnice, vei fi tentata sa-ti spui ca e vina ta, ca nu te straduiesti suficient sau chiar ca esti lenesa. Dar acestea sunt de cele mai multe ori simptome de despresie care s-ar putea agrava daca nu ceri ajutorul.

Ce am simtit eu atunci cand m-am confruntat cu depresia

Eu am acceptat ca sufar de depresie foarte tarziu, atunci cand n-am mai putut nega si acoperi cu nimic tristetea si inutilitatea pe care le simteam. Desi iubesc oamenii si ma bucur de compania lor, atunci cand am suferit de depresie, interactiunea cu ceilalti nu-mi mai aducea bucurie si am simtit nevoia sa ma izolez. Nu mai eram motivata sa fac lucrurile care in mod normal imi aduceau bucurie, ma simteam obosita, demotivata, debusolata. Nu stiam in ce directie sa o iau. Asemenea multor oameni, m-am temut ca voi fi judecata si am suferit in tacere. Am inceput sa vad speranta abia in momentul in care am recunoscut fata de mine ca am o problema si am cerut ajutorul.

Ce m-a ajutat sa inving depresia

In primul rand, sa fiu in sfarsit vulnerabila. Sa stau de vorba cu oameni si sa admit ca sufar, sa-i las sa ma vada asa cum eram: obosita, trista, debusolata. Am acceptat ca depresia este cu mine si ca am nevoie de unelte eficiente pentru a depasi aceasta perioada.

Psihoterapia. Chiar daca ne e greu sa recunoastem, de multe ori avem nevoie de ajutor specializat pentru a invinge depresia. Avem nevoie sa vorbim cu cineva in fata caruia sa ne putem deschide fara oprelisti si care sa ne ofere perspectiva specialistului asupra a ceea ce simtim/traim.

E important sa-ti oferi ajutorul de care simti ca ai nevoie, fara sa te gandesti ca cineva te va judeca – atata vreme cat tu esti bine, asta e tot ce conteaza. In functie de simptomele tale, psihologul sau medicul tau te vor indruma catre un psihiatru care iti poate prescrie un tratament. Uneori, depresia acuta poate necesita tratament medicamentos care te va ajuta sa depasesti aceasta perioada grea.

Sa am grija de sufletul meu. Pe mine m-a ajutat sa privesc in interiorul meu, sa-mi ascult corpul atunci cand simte ca nu mai poate si sa-i respect nevoile de baza. De multe ori ajungem la depresie pentru ca ne fortam sa putem mai mult si mai mult, chiar si atunci cand corpul si mintea sunt epuizate. Este important sa-ti cunosti limitele si sa tii cont de ele.

Sa petrec timp in natura. Timpul petrecut in natura este esential pentru sanatatea mea mintala. E momentul in care ma intorc la corpul meu si il onorez – nu suntem facuti sa stam la nesfarsit in fata unor ecrane. Avem nevoie de aer curat, de lumina soarelui si de frumusetea naturii pentru a ne deconecta cu adevarat de la grijile si problemele zilnice, care adesea devin coplesitoare.

Sa dorm suficient. Vrem sa fim productivi si dormim din ce in ce mai putin, dar nu ne dam seama ca oboseala cronica este precursorul depresiei. Pentru o minte clara si un corp puternic, avem nevoie de somn odihnitor, dar si de activitati relaxante si care ne aduc bucurie.

Sa ma conectez cu oamenii dragi. Avem nevoie sa ne conectam cu ceilalti, sa facem schimb de idei, sa ne sprijim, sa aflam informatii noi, sa vedem lucrurile din perspectiva altcuiva… Izolarea duce la depresie sau la agravarea ei, de aceea o mare parte din procesul meu vindecare a fost reconectarea cu prietenii si oamenii dragi. Chiar daca nu simti sa te apropii de ceilalti, fa-o macar in doze mici, impreuna cu celelalte masuri de vindecare.

Campania „Sa invingem depresia”, initiata de Janssen, cu sprijinul COPAC (Coalitia organizatiilor pacientilor cu afectiuni cronice din Romania) este pentru mine (sper, si pentru tine) un reminder ca depresia se poate strecura oricand in viata noastra si ca sta in puterea noastra sa ajutam si sa ne ajutam. Asa ca ramai vigilenta si ia masuri de la primele semne.

Material sustinut de Janssen in cadrul campaniei „Sa Invingem Depresia”.

Foto: Alex Galmeanu