Depresia – trebuie sa fii puternica

1
De Andreea Raicu
23 aug. 2018

Sunt convinsa ca nu sunt singura care a fost crescuta auzind aceasta propozitie inca din copilarie. O femeie trebuie sa fie puternica, la fel ca un barbat, si nu are voie sa nu poata sau sa arate semne de slabiciune.

De cate ori nu v-a zis vocea interioara “trebuie sa fii puternica, trebuie sa poti, sa fii cea mai buna”? E greu sa constientizam aceasta voce din mintea noastra, pentru ca ea e acolo inca din copilarie, de cand parintii nostri ne indemnau sa fim cei mai buni, sa fim mereu in competitie cu ceilalti, sa castigam toate premiile, sa-i facem sa fie mandri de noi. Iar acest lucru ne facea sa credem ca nu vom fi suficient de buni pentru a fi iubiti si acceptati daca nu ne ridicam la acele standarde.

Uneori trebuie sa te gandesti in primul rand la tine

Cumva, pentru ca dorinta noastra cea mai mare este sa fim acceptati si iubiti, toate actiunile noastre se focuseaza pe aceasta directie, in mod inconstient. Ne dorim sa le facem pe plac celorlalti, pentru a primi recunoastere, acceptare si iubire. Insa, un lucru de care nu suntem constienti este faptul ca acest mod de functionare are un pret, si chiar unul foarte scump: abandonarea noastra, a nevoilor noastre, si reprimarea emotiilor. Chiar daca am inteles ca e OK sa ai nevoi, ca e OK sa fii trist si ca uneori nu poti face totul, faptul ca subcontientul nostru e responsabil de 90% din gandurile si actiunile noastre, si doar 10% sunt derulate constient, ne impiedica sa facem alegerile cele mai bune pentru noi.

Ori de cate ori ma simteam trista sau fara putere, aparea cineva in viata mea care imi spunea ca trebuie sa fiu puternica si ca nu trebuie sa las emotiile si tristetea sa ma copleaseasca, pentru ca trebuie sa pot sa depasesc orice moment dificil. Ani la rand, am crezut in asta si am ignorat toate starile de oboseala, tristete, furie, le-am pus intr-o cutiuta si le-am ascuns, pentru ca eu trebuia sa fiu puternica, si nimic nu ma putea impiedica sa fac ceea ce trebuie sa fac. Pana intr-o zi, cand am clacat. Dezavantajul personalitatilor puternice este ca, intr-adevar, pot duce mult si tocmai asta le face caderea si mai violenta. Indiferent cat de puternica esti, esti om si ai emotii, si cu cat le ignori mai mult, cu atat facilitezi instalarea acelei dureri care in scurt timp va duce la depresie.

Tu esti solutia pe care o cauti

Ma bucura foarte mult faptul ca in fiecare zi primesc mesaje de la voi, in care va deschideti sufletul si imi povestiti dramele prin care treceti. Ma impresioneaza extraordinar fiecare propozitie pe care o citesc, fiecare emotie pe care o simt, pentru ca toate imi amintesc de acea perioada din viata mea in care nu am stiut sa cer ajutorul.

Cea mai frecventa intrebare pe care o primesc este legata de ce am facut ca sa ies din aceasta situatie, cum am gasit puterea sa ies din aceasta mare de durere si sa merg mai departe, cum mi-am gasit directia si ce m-a facut sa depasesc aceste momente. Mi-a fost foarte greu sa admit in fata celor din jur ca sunt nefericita, trista, ca plang mereu, avand in vedere ca aveam o viata atat de frumoasa. Desi am avut multe momente in care am vrut sa abandonez aceasta lupta cumplit de grea, mi-am cautat puterea interioara si am lasat-o sa ma ghideze pentru a gasi solutiile cele mai bune pentru mine. Cateva lucruri care m-au ajutat: am apelat la specialisti, am cautat workshopuri care sa ma ajute sa inteleg ce se intampla cu mine, am citit foarte mult, si cred ca, de fapt, cel mai importat lucru a fost realizez ca sunt in stare sa incerc orice pentru a castiga lupta cu depresia. Ma aflam in acel moment in care simteam ca nu mai am ce sa pierd – de aceea am avut curajul sa ma arunc in gol, pentru ca asta am simtit ca am facut cu plecarea singura in India, un loc despre care nu stiam prea multe lucruri.

Desi stiu ca e greu, sfatul meu este sa nu va abandonati. Sa va deschideti – pentru ca atunci cand faceti asta, solutiile vin la voi. Eu sunt aici pentru voi, pentru ca stiu cat de important este sprijinul cuiva care nu te judeca si te accepta asa cum esti.

Daca simti nevoia sa vorbim, poti programa o sesiune de consiliere cu mine. Ma gasesti aici.

Foto: Alex Rosieanu