Iertarea nu inseamna uitare, inseamna libertate

iertare
1
De Andreea Raicu
16 mai 2019

Iertarea este unul dintre cele mai importante lucruri pe care un om le poate face pentru a avea o viata libera si linistita.

Usor de zis, mai ales daca e vorba despre altii. Cand vine vorba despre tine, parca nu ti se mai pare atat de simplu de facut si poate ca nici macar atat de adevarat.

Cand cineva te-a ranit atat de tare nu numai ca nu mai vrei sa mai auzi de el, ba chiar uneori iti canalizezi multa energie si atentie catre acel om. Furie, nervi, frustrare… sunt doar cateva dintre emotiile pe care ti le poate starni.

Cand cineva te inseala, te tradeaza sau pur si simplu face lucruri care te ranesc cu buna stiinta, pe langa faptul ca viata ta se umple de inversunarea pe care alegi sa o simti ca sa nu te lasi atins de durerea provocata de rana, amigdala cerbrala ajunge sa reactioneze la cei mai mici stimuli si ajungi sa traiesti cu spaima ca oricand ti se poare intampla ceva rau.

Iti dai seamna ca nu e tocmai usor sa traiesti asa si tocmai de aceea alegi sa te inchizi si sa ignori ce se intampla inauntru. Iti spui ca nu iti pasa, ca de fapt ti-a trecut si iti vezi de viata in continuare.

Aparent totul e minunat. Te uiti inainte fara sa mai intorci capul in urma, ba chiar stergi toate semnele, ca si cand acei oameni, acele intamplari si ce au adus ei in viata nu au existat niciodata. Poate uneori ii mai pui la zid, mai ales in zilele in care nu te simti foarte bine cu tine, ca sa ai si satisfactia ca tu ai puterea.

Cum sa ierti, chiar si atunci cand pare imposibil

E perfect adevarat, tu ai puterea sa faci bine sau sa faci rau.

In urma cu multi ani, dupa depresia despre care v-am tot povestit, am decis ca nu pot sa ignor ce se intampla in interiorul meu, oricat de tare m-ar durea. Pentru ca stiu ca nu este decat o chestiune de timp. Aleg sa simt durerea acum sau sa o car cu mine ani de zile, in care sa o las sa ma manance pe interior.

M-am gandit la toate astea pentru ca zilele trecute am fost la un curs in care am vorbit foarte mult despre iertare, despre durere, despre emotii, despre oamenii care au trecut prin vietile nostre, dar azi nu mai sunt, despre felul in care au iesit si ce au lasat in urma lor, despre iertare si ce inseama ea.

Multi ani am crezut ca iertarea inseama ca uiti, sa stergi, sa o iei de la capat ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.

Iertarea nu inseamna sa uiti.

Iertarea inseamna sa accepti atat ce s-a intamplat, cat si durerea pe care ti-a provocat-o, sa o simti si sa o lasi sa se consume, oricat de dureroasa ar fi. Iertarea inseamna sa te repozitionezi, sa trasezi limite si sa spui ce este ok si ce nu pentru tine. 

Iertarea te elibereaza

Poti sa ierti si fara sa te impaci cu acea persoana, pentru ca a ierta nu inseamna sa permiti ca acea experienta sa se repete. Ierti pentru ca vrei iti recapeti linistea interioara, pentru ca vrei sa te bucuri de viata ta fara sa existe ceva care iti creeaza un disconfort ori de cate ori inti in contact cu acei oameni.

Ierti, dar nu uiti si nici nu aprobi ce s-a intamplat. In acelasi timp, nu stergi momentele frumoase pe care le-ai trait alaturi de acei oameni, ce au reprezentat ei pentru tine la momentul respectiv, ce ai invatat de la ei si ce te-au facut sa simti atunci cand erati apropiati. 

Pentru ca un om nu este in totalitate alegerile sale.

Alegerile sale sunt doar o parte din el, iar faptul ca la un moment dat a ales sa te trateze asa cum a facut-o, asa cum nu ti-ai fi dorit, nu-l anuleaza complet si nu-l transforma in altcineva.

„Recunostinta este atunci cand amintirile sunt pastrate in inima si nu in minte.” – Sam N. Hampton

Invat in fiecare zi cum recunostinta aduce bucurie, iar eu, una, asta vreau sa am cat mai mult in viata mea. Aleg sa fiu recunoscatoare tuturor oamenilor pe care i-am avut alaturi de mine pentru o perioada mai mare sau mai mica de timp si pentru tot ce mi-au daruit in acea calatorie pe care am ales sa o facem impreuna. Pentru mine asta este tot ceea ce conteaza cel mai mult.

Invata sa ceri iertare ca sa pastrezi relatiile cu apropiatii

Aleg sa fiu recunoscatoare pentru ceea ce am, in loc sa ma plang de ce nu mai am sau ce as fi putut sa am, iar asta imi aduce liniste sufleteasca si fericire.

Foto: Alex Galmeanu