Cum am inceput sa practic yoga si ce mi-a placut si mai ales ce nu mi-a placut la inceput

yoga
1
De Andreea Raicu
24 sept. 2018

Ai putea credea ca practic yoga de foarte multi ani. Din contra, a inceput sa ma intereseze abia acum trei ani.

Prima mea ora de yoga a fost un adevarat dezastru.

Mi-aduc aminte ca in urma cu 15 ani voiam sa lansez un DVD de sport impreuna cu Luminita Nicolescu, antrenoarea mea. Voiam sa facem ceva special, nu doar o ora de sport clasic.

Lumi, pentru ca stie sa faca atat de multe, mi-a enumerat o lista intreaga de variante din care sa aleg. In acel moment m-am gandit ca mi-ar placea sa incerc tae bo si poate yoga. Tae bo ma atrasese imediat, dar yoga nu mi se parea chiar atat de atractiva. Mi-am zis sa incerc, chiar daca nu aveam foarte multa tragere de inima.

M-am dus la sala Luminitei si am inceput cu ora de yoga, care s-a terminat in mai putin de trei minute.

De ce? Pentru ca mi s-a parut cea mai plictisitoare activitate din lume. Nu intelegeam de ce trebuie sa stau in niste pozitii chinuitoate, fara sa fac nimic, si sa fiu atenta la respiratie. Mi se parea atat de absurd si mai ales plictisitor incat am refuzat sa continui ora. Ma gandeam ca e o activitate pentru oamenii foarte in varsta, care nu pot face niciun pic de efort.

Fara sa stau la prea multe discutii, am rugat-o pe Luminita sa trecem la ora de tae bo. Eram sigura ca avea sa imi placa, mai ales ca in copilarie eram indragostita de filmele cu Bruce Lee si nu imi doaream decat sa invat arte martiale. Acum aveam ocazia sa ma apropii un pic de visul meu de atunci.

L-am adorat din prima clipa. Mi-a placut la nebunie fiecare miscare. Simteam cum imi lucreaza fiecare muschi, plus ca avea in componenta o foarte mare doza de cardio.

Era clar DVD-ul este cu si despre tae bo.

Yoga nici nu intra in discutie. Pe langa faptul ca mie nu imi placea, ma intrebam cine si-ar fi dorit sa cumpere un DVD cu pozitii in care trebuie sa stai fara sa faci nimic. Unei persoane atat de active ca mine i se parea de neimaginat o astfel de activitate, pe care am dat-o imediat uitarii.

Intre timp viata m-a dus in India, am invatat sa meditez si sa am grija de corpul si de sufletul meu. Insa yoga nu mi-a mai aparut in cale nici aici.

In mod normal, yoga te ajuta sa treci mai usor la meditatie. Te invata cum sa iti concentrezi atentia catre tine, catre corpul tau, catre prezent. Te ajuta sa stai nemiscat, sa fii atent la tine, la ce se intampla in tine si in extrerior. Noi, vesticii, avem nevoie de aceste metode, avand in vedere ca nu suntem obisnuiti sa stam nemiscati.

Practici yoga si dupa o perioda poti sa mergi catre meditatie.

La mine insa lucrurile nu au stat asa. Am inceput mai intai sa meditez si sa ma bucur de asta.

In urma cu trei ani, am auzit de o sala in care un profesor indian preda lectii de yoga. Am evitat sa merg la o clasa, avand in vedere ca nu practicasem mai mult decat cele trei minute. Mi-am luat o ora privata, nu de alta dar m-am gandit sa nu ii deranjez pe ceilati in cazul in care incepeam sa ma plictisesc, ca data trecuta.

Am intrat in sala, m-am asezat pe saltea si am inceput sa discutam. Avi, profesorul de yoga, voia sa afle cate ceva despre mine. A vrut sa stie care e este motivul pentru care vreau sa fac yoga. Se pare ca i-am dat raspunsul coresct, de vreme ce a acceptat sa facem ora si parea multumit, cel putin din ce am putut sa citesc pe fata lui.

De data aceasta lucrurile au stat diferit.

In cele 60 de minute am facut cateva asane care m-au facut sa ma simt total relaxata si puternica in corpul meu. Au fost multe momente de liniste, in care nu trebuia sa fac nimic. Acum le -m iubit si m-am bucurat de fiecare moment.

Intr-adevar, am conectat corpul cu mintea exact cum mi-am dorit la inceputul orei. De atunci, yoga nu lipseste din viata mea. De abia atunci am fost pregatita sa stau si sa imi ascult corpul si nevoiele pe care le are.

Daca vrei sa te apuci sa faci yoga, iti recomand sa ai rabdare si sa cauti ceva ce ti s-ar potrivi. Poti mergi in salile din orasul tau sau poti alege o vacanta perfecta ca destinatie de yoga. Cateva idei vei gasi aici.

Indiferent unde alegi sa practici, sunt sigura ca te vei bucura din plin de rezultate.

Foto: Alex Rosieanu