2 trucuri care te ajuta sa ai mai multa incredere in tine, de la experti in dezvoltare personala

1
De Anyta Andrei
21 apr. 2021

Sa ai incredere in tine nu este asa de usor precum pare, dar aceste trucuri sigur te vor ajuta. Si nu o spun doar eu, au demonstrat-o si expertii in domeniul dezvoltarii personale.

Increderea de sine nu este mereu ceva ce vine de la sine, ceva ce se produce instant, sau foarte usor de practicat pe termen lung. Cei din jurul tau au tendinta de a-ti oferi sfaturi in acest sens, dar nimeni nu te invata cum sa ajungi la acea incredere in tine care poate face diferenta dintre o viata buna sau una traita cu dificultate.

M-am intrebat de multe ori, de ce tocmai relatia cu mine insami mi se pare cea mai dificila dintre toate?

Pana la urma, eu imi sunt mie cea mai apropiata persoana din lume. Si cu toatea astea, pe mine ma autosabotez cel mai usor cu sentimente precum neputinta sau vinovatie. In mine am cel mai greu incredere.

Iar cand parintii tai sunt foarte tineri, cum a fost in cazul meu (si ei cu probleme lor de incredere in fortele proprii) si, pe deasupra, sistemul educational mai degraba te inhiba decat sa te incurajeze (sunt sigura ca si tu ai trecut macar o data printr-un moment in care un profesor te-a facut sa iti fie frica sa ridici mana in timpul orelor) e cu atat mai greu sa iti gasesti reperele de singuranta si autenticitate.

E foarte posibil sa nu te fi gandit cat de importanta este increderea in sine pana nu ai fost pusa in fata unor decizii majore (cum ar fi alegerea unui job, inceperea sau finalizarea unei relatii, cumpararea unei case). In astfel de momente, a avea incredere in propriile abilitati devine esential.

Ce nu iti spune nimeni despre prieteniile dintre adulti si de ce majoritatea esueaza spontan

Apoi, indiferent daca adresezi intrebarile corecte, stabilesti intr-un T contabilicesc avantajele si dezavantajele, te consulti cu prieteni sau verifici ce iti recomanda astrele, realizezi ca atunci cand ai de luat decizii personale, importante, pana la urma ramai doar tu cu tine. Aici, in ultimul set, iti testezi cu adevarat nivelul de incredere in capacitatea de a alege. Si tot aici nu mai ai cum sa te minti pe tine insati.

Iar sfaturile conventionale care te-ar putea incuraja, de genul „Ai incredere in tine!” pot fi percepute ca fiind false, asa cum argumenteaza si Martin Ford, profesor in dezvoltare personala in cadrul George Mason University.

Ceea ce se intampla mai ales cand esti crescut in umbra unor norme socio-culturale care te fac sa simti ca este ceva gresit atunci cand ai incredere in tine. De exemplu, in educatia primita de la bunicii nostri, aceasta atitudine era mai degraba sinonima cu aroganta, infatuarea, „ti-ai luat-o in cap”, „bine ca le stii tu pe toate”.

Persoanele singure pot fi influentate de mesajul cultural conform caruia a fi intr-un cuplu inseamna, implicit, a fi fericit. Sunt numeroase studii care arata ca durerea femeilor in general, raportat la sistemul medical, este diminuata: „Ei, lasa ca nu te doare chiar asa tare”, mi-a spus unul dintre medicii ginecologi la care am fost acum cativa ani pentru un control de rutina. Diferitele persoane aflate in minoritate, cum sunt oamenii de culoare, cei cu orientari sexuale diferite decat cele comune sunt incurajati, de cele mai multe ori, din cauza prejudecatilor culturale, sa isi ignore sentimentele. Pe scurt: toate acestea ne incurajeaza sa punem la indoiala propriile perspective asupra lucrurilor, sa ne indoim de ceea ce suntem cu adevarat.

5 sentimente inconfortabile care iti arata, de fapt, ca esti pe drumul cel bun

Pe de alta parte, a avea incredere in tine insati te poate speria pentru ca implica oarecum un viitor necunoscut, explica dr. Ford. Iar in fata necunoscutului, ai nevoie de un muschi al increderii foarte bine antrenat pentru a opri vocea aceea din minte care iti spune ca nu esti capabil sa iei decizii corecte.

Vestea buna este ca increderea in sine se poate cultiva prin gesturi mici. Iata cum:

Cine sunt eu?

Uneori trebuie doar sa constientizezi cine esti tu cu adevarat si ce este important pentru tine, iar intrebarea este pe cat de simpla, pe atat de importanta: „Cine sunt eu?”. E chiar stresant sa iti identifici sistemul de valori, dar odata ce ai clarificat acest aspect, e mult mai simplu sa iti controlezi propriile decizii. De exemplu, daca tu stii ca cele mai importante valori ale tale sunt: siguranta, responsabilitatea sociala si libertatea, vei stii ce ai de facut atunci cand esti in fata unei decizii de a accepta sau nu o slujba in afara tarii.

Accepta-ti ciudateniile

Toti le avem, le ai si tu daca esti om. Asadar, am exclus din start rusinea. Ramane doar sa le pui pe o foaie chiar si daca numai mental: stii ca multimile te panicheaza sau ca vorbitul in public te face sa iti pierzi coordonarea lingvistica — te poate ajuta sa construiesti solutii care se pliaza pe felul tau de a fi. Intelegerea nevoilor si limitarilor tale te va echipa cu informatiile necesare care la randul lor te vor stimula sa ai incredere in propria judecata.

Asadar, odihneste-te, mediteaza, mergi la terapie daca ai nevoie, dar oricum ar fi, celebreaza-te pe tine. Si mai ales ia decizii si respecta-le, adica tine-te de ele sau, altfel spus, fii loial propriilor convingeri. Esti singura persoana care poate sa aiba cu adevarat grija sa ramai sanatoasa si in siguranta. Ceea ce nu inseamna ca nu vei mai face greseli. Inseamna ca, in relatia ta cu tine, vei avea increderea necesara pentru a rezolva diferitele situatii din viata ta.

Foto: Unsplash.com