3 declaratii de iubire care ascund, de fapt, codependenta in cuplu

1
De Irina Constantin
9 sept. 2020

Iti spune des ca tu esti centrul Universului sau si ca existenta lui pe Pamant ar fi imposibila fara tine? Nu te entuziasma prea tare…

Acest tip de mesaje poate arata in mod subtil codependenta in cuplu. Chiar daca unele cuvinte par atat de romantice si de frumoase, ele pot ascunde tipare toxice sau emotii negestionate.

Atasamentul nu inseamna dragoste. 3 moduri de a iubi cu adevarat

Top 3 declaratii de dragoste care arata, de fapt, ca exista codependenta in cuplu

1. „Ma completezi!”

Cu siguranta, ai auzit povestea veche conform careia fiecare om are o „jumatate”, undeva in lume, iar scopul nostru suprem este sa o gasim. Chiar daca pare poetic, adevarul este ca scopul nostru in viata nu depinde de nicio alta fiinta umana.

In plus, ce ne sugereaza faptul ca trebuie sa ne gasim jumatatea? Ca noi insine suntem, la randul nostru, cate o jumatate dintr-un intreg. Asadar, nu suntem completi in absenta unui partener.

Nu poti face nimic fara partenerul tau? De ce este daunatoare dinamica dependent – codependent

Bineinteles ca fiecare dintre noi isi doreste sa aiba un partener cat mai potrivit, insa ideea ca avem nevoie de cineva care sa ne „completeze” se poate dovedi toxica.

Daca iubitul tau iti spune des ca il completezi si ca esti exact ceea ce lui „ii lipsea”, s-ar putea sa iti ofere indicii cum ca nu are incredere in sine si este dependent de prezenta altei persoane. In cazul de fata, dependent de tine si de prezenta ta in viata lui.

2. „Ma faci fericit!”

Tu esti motivul fericirii mele, doar tu ma faci sa zambesc, zilele fara tine sunt triste… Suna romantic, insa sunt declaratii extrem de toxice. De fapt, ele nu exprima iubirea, ci dependenta totala de partener.

Top 5 semne ca partenerul tau NU este toxic, iar relatia voastra are potential

3. „Nu pot sa traiesc fara tine!”

Aceasta declaratie ar trebui sa iti ridice din start un semn de intrebare. Este o afirmatie puternica si sensibila, care poate indica un singur lucru: codependenta in cuplu este la cote maxime!

Acest tipar al partenerului care „nu poate trai” in lipsa celeilalte pesroane poate proveni dintr-o copilarie in care unul dintre parinti (sau chiar amandoi, in unele cazuri) a fost indisponibil fizic sau emotional. In acest caz, copilul, dar si viitorul adult, vor simti nevoia constanta de cineva care sa le ofere atentie, care sa aiba grija de ei si care sa ramana, indiferent de situatie, acolo.

Totodata, codependenta poate surveni si dintr-un mediu familial care a incurajat-o, precum parintii extrem de grijulii, implicati in toate ariile vietii fiului. Daca suspectezi ca partenerul tau este codependent, trateaza situatia cu mult calm si tact. Este un subiect sensibil, dar care poate fi abordat, cand sunteti amandoi pregatiti!

Foto: Unsplash.com