Adevarul socant despre sansele egale ale femeilor la locul de munca

1
De Maria Dima
4 mai 2019

In 2018 in Danemarca a avut loc un experiment legat de egalitatea la locul de munca. A fost luata cate o pereche de copilasi, formata din un baiat si o fata. Au fost rugati sa puna niste bilute albastre intr-o vaza si altele roz in alta vaza. Dupa ce terminau treaba, primeau o recompensa dulce. Fiecare a avut la final un pahar cu dulciuri. Realitatea a lovit dur cand fetele au primit considerabil mai putine dulciuri decat baietii.

Viata a lovit din nou cand fiecare dintre copile a realizat motivul pentru care a primit mai putine bomboane decat baietii alaturi de care au muncit cot la cot ca sa adune bilele. “Pentru ca sunt fata”. Chiar si baietii au fost suparati de acest deznodamant si au numit situatia “ciudata” si “incorecta”. Unii chiar au impartit dulciurile lor cu fetele cu care facusera echipa.

Situatia prezentata e un preambul inocent la ce-i asteapta pe tineri in viata profesionala. La fel de ciudat este ca in 2019, femeile castiga inca mai putin decat colegii lor de sex masculin. Incorect este faptul ca femeile primesc doar 77% din echivalentul remuneratiei oferite barbatilor pentru aceeasi munca. Sau ca numai 32% dintre parlamentarii lumii sunt femei.

Cariera si familie, chiar le putem avea pe toate?

Statisticile mentionate nu sunt facute sa ne amarasca zilele, sa ne diminueze avantul sau sa ne descurajeze. Nici sa ne transforme in niste acrituri la locul de munca.

Fiecare dintre noi avem cate o poveste mai putina placuta legata de experienta noastra profesionala. Stim ca nu primim o marire salariala egala cu a colegului de birou. Ca suntem sarite cu vederea la promovari si ca proiectele mari sunt oferite mai degraba barbatilor. Ca noi suntem vazute ca “dificile” daca ne sustinem punctul de vedere, pe cand barbatii sunt “asertivi”.

Femeia independenta. Cum arata ea si de ce intimideaza?

Am adunat mai jos niste adevaruri socante despre sansele egale ale femeilor la locul de munca.
Asadar, stiai ca…..
  • 56% din femeile cu varsta legala pentru a munci erau inscrise in campul muncii, spre deosebire de peste 70% din barbati;
  • Daca se pastreaza ritmul actual al schimbarilor, diferenta salariala intre barbati si femei se va inchide in aproximativ… 217 de ani;
  • Luand in calcul toate domeniile de munca existente, femeile reprezinta mai putin de 50% din lideri;
  • Profesiile care in mod natural erau dominate de femei, sunt, istoric vorbind, platite considerabil mai putin decat cele in care barbatii sunt preponderenti;
  • In companiile unde femeile au reprezentante la nivelul functiilor de decizie, exista tendinta ca mai multe alte femei sa aiba sanse de angajare;
  • In ultimii 30 de ani, femeile obtin mai multe diplome de licenta decat barbatii. Si, contrar opiniilor conservatoare, petrec la fel de mult timp la job ca si domnii;
  • 35% dintre femei admit ca sunt la un moment dat afectate de hartuire sexuala la locul de munca, sunt victimele discriminarii sau tinta unor glume sau apropouri nedorite (micro-agresiuni).

As vrea sa nu va regasiti in prea multe dintre ele, la fel de mult cum mi-as dori sa nu fie nevoie de astfel de statistici.

16 citate despre puterea feminitatii de la cele mai curajoase femei ale lumii

Cel mai mult as vrea sa le schimbam. Sa ascultam de Beyonce cand ne spune ca lumea e condusa de fete. Sa fie mai multe voci care spun ca lumea se schimba cu fiecare fata care are acces la educatie. Cu fiecare barbat care se alatura luptei pentru egalitate. Cu fiecare speranta a unui viitor mai bun.

Foto: Shutterstock.com