Stiai ca gatitul poate fi o terapie? Afla ce beneficii emotionale iti aduce

1
De Ingrid David
24 mai 2019

Efectele terapeutice ale mancatului sunt arhicunoscute. Gandeste-te cum ai dat gata o caserola cu inghetata dupa ultima cearta cu iubitul sau cum ai terminat o ciocolata in cateva minute dupa ce te-ai certat cu seful. Stiai insa ca si gatitul are aceleasi beneficii?

Psihologii spun ca prepararea mancarii, acasa sau cu ocazia unor cursuri specializate, te poate ajuta sa te concentrezi mai bine sau sa devii mai creativa. Sunt studii care sustin, de asemenea, ca gatitul iti poate creste increderea in tine.

In plus, o cercetare publicata in Journal of Positive Psychology sugereaza ca oamenii care gatesc (fie ca e vorba despre mancaruri sofisticate sau deserturi delicioase) se simt mai relaxati si mai fericiti in fiecare zi.

Iata ce beneficii are gatitului asupra starii tale emotionale:

12 lucruri pe care sa le faci pentru tine in 2019

Gatitul te ajuta sa fii vesela

Creativitatea de care trebuie sa dai dovada in timp ce gatesti te poate ajuta sa-ti dezvolti imaginatia, mai spun psihoterapeutii. Cu alte cuvinte, sa gasesti motive pentru a fi fericita. Nu te gandi ca tot ce trebuie sa faci este sa urmezi o reteta, sa cantaresti si sa amesteci. Iti poti pune amprenta personala, chiar daca preparatul va iesi usor modificat.

„Creativitatea este asociata cu o stare emotionala excelenta“, crede Tamlin Conner, psiholog la Universitea Otago din Noua Zeelanda.

Aceasta este si explicatia pentru care terapeutii recomanda cursurile de gatit in ameliorarea depresiei, a anxietatii. Insa gatitul are un rol pozitiv si in cazul  tulburarilor alimentare, de exemplu, in anorexie sau bulimie.

Cum sa nu te ingrasi in perioadele de stres

Contribuie la eliminarea stresului

Gatitul poate ajuta la calmarea stresului, la cresterea stimei de sine si la reducerea gandirii negative prin concentrarea mintii pe reteta pe care o ai de urmat.

Psihologii mai cred ca aceasta activitate poate sa fie incadrata in categoria tehnicilor de terapie si pentru ca se apropie mult de tehnica „activarii comportamentale”. Aceste activitati atenueaza depresia prin „cresterea comportamentului orientat spre scopuri fixe”. Gatitul poate ajuta oamenii sa se concentreze asupra unei sarcini. Mai exact, avand o activitate de realizat, acestia vor avea un sentiment placut de control.

„Cand ma aflu in bucatarie si cantaresc cantitatea de zahar sau cea de faina de care am nevoie pentru o reteta sau cand sparg numarul exact de oua simt ca eu detin controlul”, afirma pentru BBC John Whaite, un brutar care a castigat The Great British Bake Off in 2012. Declaratia sa este cu atat mai importanta cu cat Whaite a fost diagnosticat cu depresie maniacala in 2005 si a utilizat gatitul pentru a-si stabiliza starea de spirit.

10 lucruri care iti vor aduce mai multa satisfactie decat Like-urile de pe #Instagram

Vei avea mintea preocupata cu lucruri utile

Cand gatesti este nevoita sa te concentrezi in mod constant. De exemplu, trebuie sa pregatesti ingredientele, sa amesteci, sa alegi condimentele, sa monitorizezi procesul de gatit. Toate acestea sunt tehnici utile care vor reusi sa-ti tina mintea ocupata pe ceea ce conteaza, pe creatie. In plus, nu ai timp sa fii trista, deprimata sau sa gandesti negativ. Este un fel de meditatie, diferenta fiind aceea ca rezultatul este gustos. In plus, gatitul poate fi foarte util in tratarea unor forme de boala mintala, conform celor de la The Guardian.

Gatesti pentru cei dragi tie? Ei, bine, afla ca vei deveni si mai fericita si relaxata. Specialistii spun ca gatitul pentru altii poate fi interpretat ca o forma de altruism. Oamenii care au astfel de activitati sunt mai fericiti si bucurosi in comparatie cu cei care nu gatesc.

Foto: Shutterstock.com