Cel care incearca sa-i faca pe toti fericiti ramane de cele mai multe ori singur

1
De Cristina Tudor
4 oct. 2020

Te regasesti?

„Nu inteleg de ce sunt atat de singur. Incerc sa fac toti oamenii din jurul meu fericiti. De ce nu ii pasa nimanui cum ma simt?”

Aceasta poate fi una dintre cele mai des intalnite intrebari. Problema este un fenomen deja obisnuit prin care, pentru a ne simti in siguranta in relatiile noastre, putem opri cu usurinta concentrarea asupra propriilor nevoi si dorinte si ne putem pune intreaga energie in cautarea de cai si modalitati de a face fericiti oamenii din jurul nostru.

De ce nu este bine sa facem asta: de cele mai multe ori, aceasta strategie ne scurge de toata energia.

In mod logic, comportamentul are sens: daca putem demonstra altora ca suntem dispusi sa ii facem prioritatea noastra, speranta noastra este ca acestia, la randul lor, sa aprecieze eforturile noastre si sa faca acelasi lucru pentru noi.
Nu este nimic in neregula cu aceasta idee, iar cele mai satisfacatoare relatii reciproce sunt formate din gesturi spontane de bunatate, dragoste, sprijin si acte de iubire. Lucrurile tind sa se inrautateasca, insa, atunci cand o persoana ofera in mod continuu mai mult decat primeste.

Acest tipar se poate intampla in orice fel de relatii – nu doar in cele de dragoste, ci si in relatiile de prietenie, relatiile de la birou, in cadrul familiei si asa mai departe.

Citeste continuarea pe Kudika.ro.

Foto: Shutterstock.com.