Cum sa iti cresti imunitatea psihologica in perioada COVID-19: 4 intrebari utile la care sa-ti raspunzi

1
De Irina Constantin
7 apr. 2020

Nu numai corpul trebuie sa fie rezistent in aceasta perioada, ci si psihicul nostru.

Mintea iti poate fi cel mai mare dusman daca iti lasi gandurile sa cutreiere. Totusi, mintea iti poate deveni si un aliat de incredere, daca ai grija de imunitatea psihologica.

Nu trai intr-o „carantina” de autocompatimire, ci pune pret pe ce te-a implinit pana acum

Aceasta rezistenta psihica se refera la rezilienta ta, la cat de repede te poti adapta in situatii noi si cat de bine poti rezista in contexte dificile, cu minimum de stres si anxietate.

Daca ai dificultati in aceasta perioada, iata cum iti poti imbunatati imunitatea psihologica!

1. Esti sigura pe ritualul tau de ingrijire si curatare?

Una dintre cele mai mari frici, in aceasta perioada dificila, este infectarea cu noul Coronavirus. Pentru a diminua panica, asigura-te ca ritualul tau de igiena este exemplar.

Spala-ti mainile frecvent, timp de 20 se de secunde – este o metoda mai eficienta decat orice dezinfectant! Apoi, cand folosesti totusi un dezinfectant pentru maini, asigura-te ca acesta contine 60-70% alcool.

Cum sa-ti pregatesti creierul pentru situatiile de criza: Sfaturile expertilor

Nu in ultimul rand, dezinfecteaza-ti telefonul si tastatura de la laptop in fiecare zi si evita sa lasi obiectele murdare pe pat sau in spatiile pe care le folosesti frecvent cand stai acasa. Respectand toate aceste masuri, vei putea elimina stresul contaminarii.

2. Ai incredere in sistemul tau imunitar biologic?

Este mult mai usor sa fii linistita si sa ai imunitatea psihologica la cote maxime atunci cand imunitatea biologica este una exemplara.

Pentru a construi o imunitate fizica puternica, adopta cat mai multe obiceiuri benefice. Fa miscare fizica in fiecare zi sau macar de cateva ori pe saptamana. Evita consumul de zahar si de alimente procesate, de tip fast food. Bea multa apa si dormi suficient in fiecare noapte.

Performanta sub presiune: sfaturi pentru succes de la neurochirurgi

Cand iti vei simti corpul din ce in ce mai puternic si mai sanatos, imunitatea ta psihologica va creste semnificativ. Vei experimenta mai rar stari de anxietate, iar starea ta de spirit va fi mult mai buna decat inainte!

3. Esti convinsa ca te informezi din sursele corecte?

Panica este generata, de cele mai multe ori, de stirile prezentate intr-un mod dramatic si de informatiile false, exagerate, care circula pe Internet.

De aceea, inainte sa te sperii si sa iti faci scenarii negative pe baza a ceea ce citesti, asigura-te ca iti iei informatiile doar din surse oficiale, in care ai incredere. Dezaboneaza-te de la canalele de tip tabloid, care prezinta situatia intr-o lumina negativa.

4. Cat de multa putere are, de fapt, mintea?

Iti lasi mintea sa te controleze sau preiei chiar tu controlul asupra mintii tale? Este o intrebare foarte buna, la care raspunsul ar trebui sa fie intotdeauna a doua varianta.

Indiferent cat de multe ganduri negative ai avea, acestea pot fi domolite si chiar stopate, atunci cand intelegi ca te afli in deplin control.

Fa-ti timp pentru meditatie, citeste o carte captivanta, fa sport si yoga, scrie sau stai de vorba cu o prietena. Gaseste-ti moduri placute de a-ti petrece timpul si nu lasa mintii loc si timp sa creeze scenarii ce provoaca anxietate.

Foto: Unsplash.com