Cum te antrenezi pentru a deveni o persoana optimista

1
De Irina Constantin
4 dec. 2020

Nu te-ai considerat niciodata o fire optimista, ba chiar ai sustinut tot timpul ca esti, mai degraba, realista. Sau poate chiar pesimista! Intrebarea este: poti oare sa iti schimbi gandirea?

Se spune ca optimistii vad intotdeauna oportunitati si solutii, in timp ce pesimistii gasesc, in schimb, o problema pentru fiecare solutie. Fie ca te consideri realista sau pesimista, se pare ca poti deveni o persoana optimista, daca iti doresti acest lucru si daca esti dispusa sa lucrezi in aceasta directie.

Probabil ca vrei sa ai o viziune mai pozitiva asupra vietii sau sa fii mai relaxata atunci cand lucrurile nu par sa fie chiar roz. Indiferent de caz, iti poti „antrena” optimismul prin urmatoarele metode. Ele nu vor avea efect instantaneu, insa practica iti va aduce rezultate!

Cum sa devii optimista: 3 practici zilnice pe care sa le integrezi in viata ta

1. Pune-ti intrebari care sa iti permita sa vezi lucrurile diferit

Daca pana acum obisnuiai sa te enervezi sau sa te indispui foarte repede, incearca sa adopti un nou obicei. De fiecare data cand te surprinzi incruntandu-te sau plangandu-te de o anumita situatie, trage aer in piept si opreste-te pentru o secunda. Intreaba-te ce lectii poti invata din contextul in care te afli.

Singuratatea in pandemie si nu numai: Ce sa faci cand simti ca nu ai pe nimeni aproape

Apoi, pune-ti mai multe intrebari ajutatoare: pot vedea ceva pozitiv in situatia de fata? Pot gasi o oportunitate in toata aceasta agitatie? Cum pot folosi acest context in avantajul meu?

Chiar daca, la inceput, aceste intrebari vor parea fortate, incearca sa gasesti raspunsuri. Noteaza-ti in agenda ta toate scenariile pozitive pe care esti capabila sa le vezi in anumite situatii.

Agenda 2021 Andreea Raicu, 89 lei, shop.andreearaicu.ro

Autoanalizeaza-te si da-ti seama ca, in spatele atitudinii negativiste, se poate ascunde un optimism semnificativ. Si, daca nu este acolo, il poti crea de la zero!

2. Gaseste inspiratie in surse exterioare

Cu siguranta, ai acea prietena extrem de pozitiva, care are intotdeauna zambetul pe buze si are o solutie pentru orice. Incearca sa petreci mai mult timp cu astfel de persoane, care te vor inspira si te vor face sa intelegi cum poti deveni si tu, la randul tau, ceva mai optimista.

De asemenea, ai grija la informatiile pe care le lasi sa ajunga la tine, zi de zi. Fa curatenie pe social media, eliminand conturile axate pe critica, stiri negative, barfa sau scandaluri mondene. In schimb, urmareste persoane care te incurajeaza sa privesti viata cu mai multa speranta.

Nu in ultimul rand, cand te intalnesti cu familia, colegii de birou sau grupul de prieteni, observa cine sunt acele persoane care iti alimenteaza pesimismul. Cine are mereu o problema sau simte nevoia sa se planga incontinuu? Pe de alta parte, cine sunt cei care par sa aiba un optimism nativ si sunt dispusi sa il imparta cu toata lumea? Cauta sa te inconjori cu oameni din ultima categorie. Conteaza enorm!

3. Incepe-ti ziua intr-un mod optimist

Te intrebi cum sa devii optimista? Fa ce fac oamenii optimisti! Ce fac oamenii optimisti imediat dupa ce se trezesc? Enumera, in gand sau in jurnal, cateva motive pentru care sunt recunoscatori. Incearca si tu aceasta practica si persevereaza, chiar daca nu ai nicio idee de pus pe lista la inceput. Vei vedea ca, in timp, vei incepe sa gasesti tot mai multe motive de recunostinta.

De ce te simti nelinistita in timp ce meditezi: Explicatia unui psiholog

Apoi, fa-ti un obicei din a zambi in fiecare dimineata. Poti urmari un vlog sau un video care te binedispune, poti conversa prin mesaje cu o prietena sau poti asculta un podcast care te motiveaza. Un start optimist al zilei te va ajuta sa iti mentii atitudinea si in restul zilei!

Nu in ultimul rand, nu te astepta ca gandirea sa ti se schimbe in doar cateva zile. Vechile procese si patternuri vor reaparea, insa de aceasta data vei fi constienta de ele si le vei corecta.

Foto: Instagram/@dreaming_outloud