Cuplurile care au cele mai mari sanse sa ramana impreuna, conform psihologilor

1
De Irina Constantin
16 iul. 2019

Desi fiecare cuplu este diferit si are o dinamica proprie, relatiile amoroase pot fi categorisite in cateva tipuri principale, conform Institutului Gottman din SUA.

Stim ca iti place sa crezi ca relatia ta este unica si nemaiintalnita, insa trebuie sa te contrazicem putin. Asa cum spuneam, cercetatorii din cadrul Institutului Gottman au identificat cinci tipuri de cupluri, clasificate in functie de cum se raporteaza fiecare partener la celalalt.

18 cele mai puternice cupluri de celebritati – vor ramane impreuna toata viata?

Felul in care tu si iubitul tau interactionati, modul in care va rezolvati conflictele si discutati diferentele dintre voi spun foarte multe despre relatia voastra.

Iata care sunt cele 5 tipuri de cupluri si care dintre ele au mai multe sanse sa ramana impreuna!

1. Cuplurile evitante

In cuplurile evitante, de regula, partenerii ezita sa isi exprime sentimentele si nevoile. Daca ii intrebi pe fiecare, amandoi vor spune ca sunt fericiti alaturi de celalalt, chiar daca nu discuta foarte mult despre diferentele dintre ei.

Cum sa-ti comunici nevoile in cuplu fara sa-ti presezi partenerul

De obicei, sunt oameni cu interese si pasiuni diferite. Fiecare se concentreaza pe propriile activitati, insa atunci cand petrec timp impreuna sunt afectuosi si conectati unul la celalalt.

Aceste cupluri au sanse foarte mari sa ramana impreuna si sa aiba o satisfactie crescuta privitoare la relatia lor.

2. Cuplurile volatile

In acest caz, cuvantul de baza este intensitatea. Relatia este foarte emotionala si vie, bazandu-se pe umor, unitate si sinceritate.

Cu toate acestea, cuplurile volatile se cearta foarte des si nu au un set de limite clare. Nu poate fi vorba de insulte sau lipsa de respect, insa tumultul relatiei se exprima uneori si prin conflicte aprinse.

In ciuda certurilor, cuplurile volatile prioritizeaza intotdeauna conexiunea dintre ei. Astfel, partenerii din acest tip de cuplu raman, de regula, impreuna pe termen lung.

3. Cuplurile validante

In cuplurile de acest tip, partenerii se valideaza constant unul pe celalalt. Cuplurile care colaboreaza sunt un amestec intre cuplurile evitante si cele volatile, pastrand un echilibru sanatos pentru evolutia relatiei.

7 secrete care mentin armonia in cuplu

De obicei, partenerii sunt expresivi, insa pastreaza o nota neutra atunci cand lucrurile nu sunt chiar armonioase. Amandoi pun accentul pe intelegere si empatie, ceea ce creeaza un mediu propice pentru o relatie de lunga durata si o casnicie fericita.

4. Cuplurile ostile

Situatia nu este chiar roz in aceste cupluri. Ambii parteneri au tendinta de a tine cu dintii de propriile idei, pareri si principii. Conflictele sunt destul de dese si intense, iar compromisurile se intampla foarte rar.

Fiecare persoana are o atitudine defensiva si tendinta de a-si critica jumatatea fara sa stea pe ganduri. In ciuda tuturor acestor aspecte, partenerii din cuplurile ostile raman adesea impreuna, insa blocati intr-un cerc vicios de nemultumire reciproca.

5. Cuplurile ostile-detasate

Spre deosebire de cuplurile ostile, cele ostile-detasate au in plus o dificultate de a incheia certurile. Partenerii au o tendinta de a ramane suparati tot timpul; sunt detasati emotional unul de celalalt si nu par deranjati daca nu vorbesc zile intregi din cauza conflictelor.

De obicei, aceste relatii se incheie, avand cele mai mici sanse de a reusi pe termen lung. Partenerii se cearta pana la epuizare si, la un moment dat, decid ca nu pot rezista intr-o tensiune permanenta.

Foto: Shutterstock.com