Cuplurile in care unul dintre parteneri este dizabilitat ne pot invata multe despre ce inseamna iubirea

1
De Maria Dima
24 aug. 2019

3 cupluri neconventionale la prima vedere, in care unul dintre parteneri este dizabilitat iar celalat este perfect sanatos sparg conceptiile invechite despre ce inseamna o legatura zdravana a sufletelor.

Cum arata o zi normala a unui asemenea cuplu?

Toti au cate un canal de Youtube – Squirmy and Grubs, Roll with Cole & Charisma, The Life of K&K – unde impart realitatea fiecare zilei si provocarile inerente ale relatiei lor cu sute de mii de fani. Grija, ajutorul la masa, baie, deplasare si orice alta manifestare a atentiei pentru partenerul tintuit intr-un scaun cu rotile este o caramida in plus asezata la fundatia iubirii dintre ei, iar nu o dovada de mila.

Shane Burcaw, unul dintre curajosii care posteaza zilnic despre viata lui, este scriitor si fondator al unei organizatii non-profit.

Desigur oamenii din jur nu vad asta si-l trateaza ca pe un copil incapabil de a-si comanda singur mancare. Nu-i vorbesc lui direct, ci mereu se adreseaza femeii de langa el, pe care o considera asistenta lui medicala, si nu logodnica. De la 2 ani este intr-un scaun cu rotile si sufera de atrofie musculara spinala, in timp ce iubita lui e complet sanatoasa.

O relatie sanatoasa de iubire nu arata deloc ca-n povesti

Impreuna au inceput sa-si populeze canalul de YouTube menit sa educe publicul larg asupra faptului ca oamenii cu dizabilitati sunt membri activi ai societatii. Exista multe preconceptii despre asa ceva. Tocmai de asta s-au gandit sa arate lumii cum e o zi normala din viata lor.

Ea este cea care are grija de el si-l ajuta in toate aspectele legate de masa, baie, pus si ridicat in pat, dar asta nu le rapeste nimic din sentimenele care-i leaga. Nici din viata intima. Da, si pentru oamenii cu dizabilitati viata sexuala este la fel de importanta ca si pentru restul.

Chiar daca lumea a primit cu bratele deschise si a reactionat pozitiv la povestea celor doi, unele voci inca spun ca nu pot asocia grija continua cu ideea de intimitate.

Povestea celui de-al doilea cuplu, Cole & Charisma, a inceput intr-un centru de reabilitare si terapie fizica frecventat de Cole dupa accidentul sau. 

O saritura in apa l-a lasat paralizat de la piept in jos la numai 16 ani. “Oamenii cred ca doar pentru ca esti intr-un scaun cu rotile nu mai poti face tot ce faceai inainte si ca nu poti sa-ti asumi riscuri noi, dar eu zic ca e nevoie doar de mai multa organizare, si atat”, spune Cole. Adrenalina e inca parte din viata lui.

Inainte de accident, era numai dupa fete, ca orice alt adolescent, si se baza foarte mult pe modul in care arata pentru a le capta atentia. Dupa insa, si-a reprimat dorinta de a cunoaste persoane noi pentru ca-si pierduse increderea.

Odata cu timpul, si-a dat seama ca nu fizicul sau il face sa fie un barbat demn de iubire si sunt atatea moduri in care poate sa arate sentimentele sale pentru cineva drag.  “A fi un barbat adevarat nu se rezuma la muschi sau postura, e mult mai mult de atat”, spune el.

Nu vreau o iubire ca pe Instagram, cu filtre perfecte. Vreau o iubire REALA

Grija si atentia dedicata celui de langa este o parte integranta a oricarei relatii

Protagonistii celui de-al treilea cuplu au fost iubiti in liceu care au reluat legatura dupa ce Kevin era deja in scaun cu rotile. Incercase sa se sinucida si s-a impuscat in piept. Pana sa fie impreuna, el nu mai avea nicio dorinta de a iesi din casa, insa acum nu se mai opresc din calatorit.

Kassandra e cea care-l impinge sa vrea si sa faca mai mult, si ea spune ca este extrem de fericita ca incidentul de atunci nu l-a luat pe Kevin de pe acest pamant si ca au avut sansa de a-si construi o viata impreuna.

Teorii mai putin populare despre iubire, dar care te ajuta sa fii fericita

E ok sa fii diferit

Pana la urma, niciodata nu stii ce-ti aduce viata si de ce persoana o sa fie legat destinul tau.

Diferentele, de orice fel, trebuie mai intai cunoscute, intelese si celebrate. Dificultatile ne apropie.

Cea mai frumoasa lectie pe care aceste perechi ne-o ofera este ca nu exista rusine in dizabilitate. Dimpotriva, ea vine la pachet cu o incredere de neclintit de vreme ce in ciuda si poate chiar datorita ei, poti trai niste povesti incredibile de iubire.

Asadar nu, nu e vorba de relatii normale, ci de unele extraordinare.

Foto: Shutterstock.com