De ce femeile inteligente raman blocate in relatii nesanatoase?

1
De Irina Constantin
16 iul. 2022

Probabil ca te-ai intrebat, cel putin o data, cum de acea prietena extrem de inteligenta sta intr-o relatie vizibil toxica.

Vedem in jurul nostru nenumarate relatii nesanatoase. Fie ca este vorba despre rude, prietene sau colege de birou, relatiile toxice se fac observate aproape intotdeauna. Cel putin pentru cineva care stie sa le identifice.

Daca ai prietene pe care le admiri, cu siguranta te-ai intrebat oare de ce sunt blocate in relatii nesanatoase cu barbati care nu le respecta. In fond, sunt femei inteligente, care se cunosc pe sine si debordeaza de incredere in sine. Ar trebui sa isi dea seama ca nu sunt intr-un context favorabil, nu-i asa?

Iata cateva motive psihologice adanci pentru care femeile inteligente stau in relatii nesanatoase!

1. Se tem sa fie singure si uneori nici nu realizeaza acest lucru

Nivelul de inteligenta nu are nicio legatura cu teama de singuratate. De aceea, multe femei destepte raman blocate in relatii monotone, care nu le aduc fericirea si, mai mult, le fac sa sufere si sa se simta inadecvate.

Frica de a nu gasi niciodata partenerul ideal si de a ramane singura intr-o lume perceputa ca fiind ostila poate fi extrem de puternica. Drept urmare, credinta instalata este aceea ca orice relatie este mai buna decat nicio relatie.

5 secrete pe care femeile mature le stiu despre iubire (si pe care, probabil, nu le stiau la 20 de ani)

2. Nu au incredere in ele, chiar daca afiseaza altceva

Poate ca femeia pe care o admiri pare extrem de increzatoare. Zambeste mereu, arata superb si pare ca nimeni si nimic nu o poate afecta. Cu toate acestea, daca ea se afla intr-o relatie toxica, este posibil sa se confrunte cu probleme legate de increderea si multumirea de sine.

O persoana care nu are o parere buna despre ea este mult mai predispusa sa ramana alaturi de un partener toxic. Credinta din spatele actiunii este aceea ca, oricum, nu ar merita ceva mai bun in viata ei.

3. Siguranta, confortul si pacea nu le sunt familiare

Pare o idee absurda, nu-i asa? Cum poate cineva sa nu se bucure atunci care are siguranta si confort? Ei, bine, pentru persoanele care au crescut intr-un mediu familial dezechilibrat, o relatie sanatoasa si linistita poate parea neobisnuita. Mai mult, poate crea sentimente de disconfort si de teama, caci nefamiliarul sperie pe oricine, la inceput.

De aceea, o femeie inteligenta si puternica se poate surprinde in relatii nesanatoase repetate, caci acestea sunt singurele pe care le-a experimentat de-a lungul vietii.

4. Au traume paterne nerezolvate inca

Oricat de desteapta ar fi o femeie si oricat de mult ar lucra cu ea insasi, nimeni nu are toate traumele procesate si rezolvate. O parte dintre ele pot ramane ascunse sau inaccesibile pentru multa vreme. Una dintre ranile cele mai adanci este cea legata de relatia cu tatal sau ingrijitorul principal de sex masculin avut in copilarie.

Sopteste aceasta fraza inainte de a merge la culcare si tot ceea ce iti doresti va veni la tine

Acest gen de trauma influenteaza major relatiile romantice din viata adulta, chiar daca o femeie poate sa nu fie constienta de acest lucru. Drept urmare, femeile accepta parteneri toxici si chiar ii iubesc cu sinceritate, desi ei nu le aduc niciun bine, ci dimpotriva. Bagajul emotional poate fi greu de carat chiar si pentru cea mai inteligenta femeie pe care o cunosti.

Foto: depositphotos.com