Echitatea in cuplu: Tu ce oferi si ce primesti in relatia ta de iubire?

1
De Ana-Maria Dobre
11 dec. 2018

Cum am putea defini tranzactiile din cadrul unui cuplu? Psihologul Bernard Murstein considera ca schimbul in interiorul unei astfel de dinamici se refera la „interactiunea intre doua persoane care reflecta comparatiile facute referitor la bunurile pe care le aduc in relatie”.

Asadar, la inceputul unei relatii fiecare persoana va evalua care sunt beneficiile pentru a initia o relatie intima cu acel cineva, iar daca acestea vor fi mari sau cel putin egale cu ale sale, decizia va tinde sa fie pozitiva. Desigur, o perceptie corecta privind echitatea va fi ingreunata de inclinatia noastra innascuta de a acorda mai mare atentie propriilor beneficii si pierderi, decat ale altora.

Care sunt bunurile tale?

Persoanele inzestrate cu bunuri valoroase precum frumusete, inteligenta, venituri ridicate si stabilitate emotionala vor atrage, in astfel de situatii, atat parteneri cu acelasi nivel al calitatilor lor, cat si pe cei cu un capital mai putin avantajos, deoarece beneficiile vor fi mai mari sau egale.

Din pacate insa, aceste tranzactii sunt rareori facute la nivel constient, iar resursele implicate nu au un nivel ridicat de similaritate. Tot ce acest schimb necesita este ca indivizii sa raspunda emotional si comportamental la beneficiile primite, iar gradul de profitabilitate in urma schimbului sa fie mare de ambele parti. De fapt, astfel de tranzactii joaca un rol important in crearea unor sentimente profunde: „oamenii tind sa iubeasca ceea ce ii recompenseaza des si nu prezinta mari costuri”.

Tranzactii de cuplu

Aceasta tendinta poate fi numita, mai simplu: „exchange orientation”, iar in functie de cata atentie acordam schimbului de resurse, putem fi plasati pe un tipar relational. Cei care se vor regasi la capatul „high-oriented” se vor simti vinovati atunci cand vor primi un volum de favoruri pe care nu le pot rasplati, iar cei considerati „low-oriented” nu vor fi cuprinsi de emotii negative daca simt ca primesc mai mult decat ofera, sau invers.

Ce oferi si ce primesti?

Problema acestor evaluari este ca ele sunt subiective, iar fiecare partener va avea perspective diferite asupra importantei schimbului, de fapt, acestia pot avea pareri complet diferite asupra fiecarui aspect al relatiei. Chiar daca ei pot incerca sa priveasca situatia obiectiv, putem presupune ca orice persoana va avea tendinta de a privi cu mai mare atentie ceea ce ea investeste in relatie decat ceea ce primeste din partea celuilalt.

Ce se intampla cand echitatea este incalcata?

In ciuda acestor diferente de opinii, in final va conta reactia in momentul in care echitatea perceputa de el sau ea va fi incalcata. Relatia va depinde, in acel moment, de cat de rational ori irational si-au verbalizat acele dorinte intime.

Astfel, o asteptare rationala si flexibila va determina o reactie rezonabila de suparare si poate o incercare de a remedia situatia, insa o aspiratie la perfectiune prin verbalizari precum „trebuie!” sau „este necesar!” va determina o rabufnire emotionala de frustrare si depresie. In cea de-a doua situatie, cei doi parteneri vor simti un stres mult mai puternic, ce ii va predispune la actiuni care vor afecta relatia.

Asadar, ne putem gandi la relatia noastra si intreba:

Cum evaluam echitatea?
Suntem rationali cu asteptarile noastre?
Comunicam aceste preferinte?

A fi situat la capatul „high-oriented” nu este o problema, la fel cum nici un punct din acest continuum nu presupune, in sine, o problema. Lipsa comunicarii acestor preferinte poate, insa, crea probleme.

Foto: Shutterstock.com