Fericirea poate fi invatata printr-un curs online, spune o experta. Sfaturile ei esentiale

1
De Maria Constantin
2 mart. 2020

Exista, la Universitatea Yale din SUA, un curs la care studentii invata cum sa fie fericit. Profesoara lor are cateva sfaturi care te ajuta sa descoperi sensul fericirii.

Se stie ca fericirea nu poate fi cumparata. Dar se pare ca poate fi invatata. Chiar si la distanta, cu un curs online.

Laurie Santos, profesoara de psihologie la Yale University, a inceput sa-i invete pe studenti tot ce doreau sa stie despre cautarea fericirii. Cursul intitulat „Psychology and the Good Life” a fost lansat in semestrul de primavara din 2018 pentru a-i ajuta pe studenti sa faca fata anxietatii, depresiei si singuratatii, relateaza HuffPost.

Sensul fericirii

Cursul a devenit repede cel mai popular din istoria universitatii Yale, atragand sute de studenti curiosi. Dupa aceasta reactie a tinerilor, a fost restructurat intr-o versiune online pentru a atinge o audienta mai mare.

Cursul online, intitulat „The Science of Well-Being”, a fost realizat tot de Santos. Programul de zece saptamani ii invata pe participanti ce este fericirea, dintr-o perspectiva psihologica, incluzand si cele mai intalnite convingeri gresite despre ce inseamna sa fii fericit.

„Scopul cursului nu este doar sa te invete despre ce spune cercetarea psihologica despre ce te face fericit, ci si sa puna aceste strategii in practica”, se arata in prezentarea cursului.

Construieste fericirea: 3 moduri demonstrate stiintific in care iti poti creste nivelul de serotonina

Santos, care gazduieste si podcast-ul The Happiness Lab, a spus pentru HuffPost ca oamenii vin adesea la cursul ei fara sa inteleaga sensul fericirii, asa cum il vad expertii in cercetare. Expertii au o definitie specifica despre ceea ce ei numesc starea de bine subiectiva. „Ei cred ca fericirea are doua parti: o componenta cognitiva – daca esti satisfacut de viata ta – si una emotionala – daca ai multe emotii pozitive si nu atat de multe negative, ceea ce arata daca esti multumit de viata ta”, a spus Santos. Dupa aceasta definitie, profesoara ne arata si ce nu este fericirea.

Fericirea nu este fixa

Santos spune ca una dintre cele mai intalnite conceptii gresite este ca nu putem schimba fericirea. Cu alte cuvinte, credem ca suntem predispusi la un anumit nivel de fericire.

Studiile au descoperit ca poate exista o componenta genetica a fericirii si ca oamenii o pot resimti diferit. Dar Santos spune ca aceasta joaca doar un rol partial. „Exista o componenta genetica a fericirii, dar e mai redusa decat credem noi. Asta inseamna ca putem actiona pentru a imbunatati felul in care ne simtim”, explica ea.

Fericirea nu tine de factorii exteriori

„A doua conceptie gresita despre fericire provine din circumstantele noastre – cati bani facem, unde locuim, ce job avem, daca avem un partener etc.”, spune Santos.

Desi unii factori externi pot afecta clar nivelul de fericire al oricaruia dintre noi, acestia nu sunt atat de influenti pe cat credem. Exceptie fac, desigur, circumstante extreme, precum abuzul sau inegalitatea care pot submina sanatatea mentala pana la afectarea vietii de zi cu zi, subliniaza profesoara.

„Pentru aceia dintre noi care traiesc deasupra limitei saraciei, in situatii relativ sigure, circumstantele noastre nu conteaza atat de mult cat credem noi”, spune Santos. „E greu de inteles, dar munca pentru a-ti imbunatati salariul, jobul si relatia sentimentala, nu iti va afecta starea de bine atat de mult pe cat te astepti”, adauga ea.

Fericirea nu poate fi atinsa numai pe cont propriu

Sigur, esti responsabila pentru propria fericire. Dar asta inseamna ca trebuie sa comunici cu ceilalti, sa le multumesti pentru prezenta si sa-ti faci timp pentru interactiuni.

„Cercetarile arata ca oamenii fericiti prioritizeaza relatiile sociale. Se orienteaza spre ceilalti mai degraba decat sa gandeasca pentru ei. Isi fac timp pentru a fi recunoscatori. Acestea sunt lucrurile pe care nu le prioritizam adesea cand incercam sa fim mai fericiti, dar care conteaza mai mult decat credem”, arata Santos.

Fericirea nu inseamna sa fii mereu exuberanta

Mare parte din fericire ne face sa ne simtim tristi. Oamenii resimt un spectru larg de emotii dintr-un motiv anume: trebuie sa simtim furia, tristetea si durerea, in loc sa evitam aceste emotii.

Uneori trebuie sa stii cum arata durerea pentru a aprecia cu adevarat fericirea

Cercetarile arata, de exemplu, ca plansul este extrem de terapeutic. Iar expertii spun ca, desi singuratatea este demoralizanta, este important sa o imbratisezi pentru a intelege ca nu va dura pentru totdeauna.

Cu cat mai repede traiesti aceste emotii, cu atat si mai usor este sa scapi de ele. Sa te invinovatesti sau sa te rusinezi pentru emotiile negative te impiedica sa obtii fericita.

Cum ne ajuta aceste sfaturi sa fim mai fericiti?

Santos spune ca e important sa constientizam ca avem aceste conceptii gresite despre fericire. Nimeni nu-i perfect, iar cautarea fericii nu poate fi altfel. Asa ca pastreaza in minte acest sfaturi atunci cand cauti o cale de a-ti creste fericirea.

„Cred ca aici intervine stiinta. Cand vezi rezultatele care arata ce nu merge in marirea gradului de satisfactie in comparatie cu ceea ce merge, poti sa-ti schimbi atitudinea fata de lucrurile care ne ajuta cu adevarat sa ne imbunatatim starea de bine: lucrurile precum prioritizarea vietii noastre sociale, sa fim mai atenti la starea de bine a celorlalti, sa ne facem timp pentru a medita si tot asa”, conchide Laurie Santos.

Foto: Getty Images.