Ichigo ichie, sau despre regulile japoneze care ne invata sa traim momentul

1
De Maria Dima
1 mart. 2020

Ichigo ichie poate fi tradus prin “o intalnire, o data” sau “acest moment, o oportunitate”. Ce vor sa spuna japonezii prin treaba asta este ca fiecare clipa, tot ce ne este dat sa traim este o comoara unica, ce nu se va mai repeta niciodata in acelasi mod. Asadar, daca lasam sa treaca experientele pe langa noi, sunt pierdute pentru totdeauna.

Atunci cand traiesti cu “Ichigo ichie” pe constiinta, acesta devine un fel de spiridus care-ti sta pe umar si-ti sopteste mereu in ureche sa te bucuri de orice. Sa apesi mai tare pe frana, ca sa poti prinde veselia sau importanta momentului.

Cum crestem ideea asta si o facem sa prinda radacini in sufletul nostru tine de disciplina – la ce altceva ne puteam astepta din partea japonezilor, nu? Trebuie cultivata practica ce ne obliga la trairea prezentului, fara greutatea trecutului si fara panica legata de viitor.

Iata principiile din spatele filosofiei japoneze care ne indruma spre fericire:

Nu amana momentele speciale
  • viata este despre acum sau niciodata. De cate ori te intalnesti cu un eveniment special? De cate ori ti-e ingaduit sa traiesti ceva pentru prima data?
Traieste ca si cum fiecare clipa e neasemuita
  • daca stai sa te gandesti la “Ichigo ichie” de fiecare data cand te-ntalnesti cu cineva sau iti iei ramas bun, fiecare zi o sa-ti aduca un set nou de emotii si insemnatate.
Ancoreaza-te in prezent
  • intoarcerea in timp sau proiectarea in viitor nu aduc mare bucurie, ba dimpotriva. Nu poti schimba ce s-a intamplat. Nu poti controla ce o sa fie. Dar in acest moment, toate posibilitatile sunt la dispozitia ta.
Incearca ceva nou
  • Einstein a zis bine: “nu poti sa faci acelasi lucru in continuu si sa te astepti la rezultate diferite”. Cel mai usor mod de a crea senzatii de neuitat este prin experimentare directa. Orice emotie noua iti va inunda simturile.
Asaza-te si mediteaza
  • observa miracolul vietii. Dedica-ti ceva timp pentru a te detasa de fuga continua a zilelor noastre si pune bazele starii de bine prin meditatie. Fa curat in gandurile tale pentru a avea loc pentru ganduri curate.
Mentine-ti toate simturile alerte
  • atunci cand se intampla ceva frumos in viata ta, apleaca-ti atentia asupra tabloului complet al evenimentului si da-ti voie sa-l experimentezi in totalitate. Ce se simte in aer, ce vezi, ce auzi, ce mirosi? Pune mana pe lucrurile din jur si vezi cum se simt, ce textura au. Asa se creeaza amintirile, draga mea, si nu printr-o lentila de aparat foto.
Observa coincidentele
  • ele chiar au concentratie mare de magie, nu? Le poti nota si aduna, pentru a te asigura ca semnalele trimise de univers nu raman nebagate in seama.
Transforma fiecare revedere intr-o celebrare
  • nu mai astepta un context potrivit, un moment oportun, o zi libera sau o ditamai petrecerea ca sa-ti aduni laolalta oamenii dragi si sa te bucuri cu ei.
Daca nu-ti place ceva, schimba-l
  • oamenii au inventat roata de un milion de ori, au rumegat idei vechi si le-au modificat cu totul, au reformat ideologii, sisteme si valori. Puterea transformarii e in noi. Daca viata ta nu-ti permite sa traiesti in armonie cu “Ichigo ichie”, creeaza-ti realitatea in functie de nevoile de acum.
Vaneaza momente deosebite
  • pandeste-le, cauta-le, adulmeca-le urmele si fii pregatita pentru ce urmeaza frumos in drumul tau. Invata sa traiesti cu intentie!

Foto: Getty Images.