5 mesaje de la Aristotel pe care sa i le trimiti celei mai bune prietene

1
De Cristina Tudor
23 apr. 2020

Ce ar fi viata noastra fara prieteni? Prietenii sunt cei care dau savoare vietii noastre, precum sarea in mancare. Iata cum se vede prietenia prin ochii celebrului filosof Aristotel:

1. Nu-ti cunosti prietenul decat dupa ce ai mancat multa sare cu el… Prieten in sensul prieteniei perfecte nu poate fi cineva cu multi.

2. Prietenia inseamna un suflet in doua trupuri; o inima in doua suflete.

3. Perfecta este insa prietenia dintre oamenii cu noblete spirituala, adica cei ale caror afinitati izvorasc din virtute. In acelasi fel isi doresc ei binele unul altuia: ca oameni de virtute;si oameni de virtute ei sunt in insasi esenta lor. Iar a dori binele prietenului pentru prietenul insusi inseamna a fi prieten in sensul cel mai inalt (pentru ca o astfel de prietenie se datoreaza structurii interioare a celor ce o resimt si nu unei stari accidentale).

Prietenia lor dureaza atat timp cat dau dovada de virtute, iar virtutea este durabila. Si fiecare dintre ei este bun atat in mod absolut, cat si in raport cu prietenul sau, caci, oamenii cu noblete spirituala sunt nobili in sens absolut si in acelasi timp utili unii altora. E de la sine inteles ca asemenea prietenii sunt rare, oamenii de acest fel fiind putini. Aceasta forma de prietenie este deci perfecta atat prin durata sa, cat si prin celelalte trasaturi, si in toate privintele fiecare primeste si ofera celuilalt acelasi lucru sau ceva asemanator, asa cum trebuie sa fie intre prieteni.

Citeste continuarea pe Kudika.ro.

Foto: Shutterstock.com.