5 obiceiuri care duc la pierderea unei prietenii

1
De Mia Nicolescu
23 mai 2022

Pierderea unei bune prietene doare, uneori, mai tare decat atunci cand te desparti de un iubit.

Pentru ca o prietena buna este alaturi de tine in mai multe etape din viata ta decat este un iubit trecator. Pentru ca o prietena buna iti cunoaste cele mai intime secrete, ea te-a vazut plangand si te-a auzit vorbind urat despre el si despre altii, ea te-a vazut in toate ipostazele posibile. Asa cum nu ti-ar placea sa te vada lumea niciodata.

Cu toate astea, multe prietenii ajung la un final. Fie pentru ca unii aleg sa plece departe, peste mari si tari, altii devin mult prea ocupati (job, iubit, poate si un copil), fie pentru ca v-ati certat si nu exista cale de impacare, fie pentru ca pur si simplu nu mai gasiti niciun punct comun.

Motivele sunt multe, iar psihologii si expertii in relatia de prietenie stiu si ei cateva. Mai exact, sunt 5 obiceiuri care duc la pierderea unei prietenii. Acestea sunt:

Iti doresti sa ai intotdeauna dreptate

Intr-o relatie de prietenie, ca si intr-o relatie sentimentala, protagonistii trebuie sa se implice in egala masura pentru ca relatia sa functioneze. Nimeni nu este superior si nimeni nu trebuie sa-i demonstreze celuilalt ceva. Daca ai obiceiul de a te impune in orice situatia si in orice discutie, buna ta prietena ar putea sa inteleaga ca opinia ei nu are nicio valoare pentru tine. S-ar putea chiar sa risti sa o faci sa isi piarda increderea in ea si sa se simta mica in fata ta, ceea ce o va determina in cele din urma sa nu isi mai doreasca compania ta, spune psihologul Marisa G. Franco. “O prietenie sanatoasa este construita pe reciprocitate, asta insemnana ca fiecare are dreptul de a-si exprima parerea si sa o respecte pe a celuilalt, chiar daca nu este de acord cu ea”.

In toate discutiile vorbesti despre tine

Desi acest lucru pare la prima vedere egocentric, se prezinta adesea in moduri inofensive – fara ca cel care o face sa isi dea seama ca este gresit, spune expertul in relatia de prietenie, Danielle Bayard Jackson. “Cand un prieten iti impartaseste prin ce trece, s-ar putea sa fii tentata sa raspunzi cu un exemplu din propria experienta. Desi intentia ta este buna, prietenul care se destainuie ar putea intelege ca nu esti interesata cu adevarat de ce simte el”.

Ca sa eviti o astfel de situatie, invata sa asculti. Daca ai trait ceva similar, atunci ii poti cere permisiunea, la final, sa impartasesti experienta, argumentand ca ar putea sa ii fie de folos. De asemenea, nu strica sa ii pui mai multe intrebari pe subiect pentru a observa implicarea ta sau cel putin isi va da seama ca este ascultat.

Intalnirea voastra se transforma intr-o intalnire in 3 sau chiar mai multi

Este ok sa faci asta o data, chiar si de doua ori, fie ca iti anunti sau nu inainte prietena de intentiile tale. Dar daca ajungi sa faci un obicei din a strange de fiecare data mai multe persoane la masa, prietena ta s-ar putea sa bata in retragere la un moment dat. Daca prietena cu care ai stabilit sa iesi in oras nu o cunoaste bine pe cea de-a treia persoana, acest aspect ii poate crea disconfort si ar putea chiar sa fie dezamagita, mai ales daca ar fi vrut sa aiba o conversatie ceva mai intima cu tine, sustin specialistii in relatia de prietenie.

Mai mult, sa inviti de fiecare data o alta prietena la intalnirea voastra i-ar putea transmite semnale prin care intelege ca nu iti face placere sa iesi doar cu ea.

Acorzi prea multa atentie telefonului atunci cand sunteti impreuna

Stii vorba aia: “Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”? Sunt convinsa ca si tu urasti cand omul din fata ta acorda prea multa atentie telefonului si pare sa nu ii pese de ce ai tu de spus. Si atunci.. de ce sa faci asta in timpul intalnirilor cu prietenii? Ai tot timpul din lume sa verifici retelele de socializare, e-mail-ul si sa raspunzi la telefoanele si mesajele care nu sunt importante. Unele persoane s-ar putea simti deranjate si de faptul ca pe toata durata intalnirii vrei sa faci poze si filmulete pentru retelele de socializare. Cand tot ce isi doresc este atentia ta si sa poarte o conversatie de calitate cu tine.

Daca un telefon este atat de important pentru tine, atunci ar putea cu usurinta sa inlocuiasca o prietenie reala.

Cum sa te reconectezi cu o prietena veche dupa ce nu ati mai vorbit mult timp

Ignori problemele dintre voi

Doi prieteni nu ar trebuie sa permita ca relatia lor sa se destrame fara sa vorbeasca inainte si sa inteleaga fiecare ce anume nu mai functioneaza. Exact! Fix ca in relatia de cuplu. Daca v-ati certat, cu atat mai mult trebuie sa vorbiti si sa va spuneti ce v-a deranjat. Daca ajungi la concluzia ca nu mai sunteti pe aceeasi lungime de unda, prietenia ar putea sa se destrame in timp, rarind timpul petrecut impreuna si conversatiile telefonice.

Foto: Pexels.com