3 mituri despre iubire care te vor face nefericita

1
De Andrada Cosma
7 dec. 2018

Sa ne dorim sa iubim si sa fim iubiti e una dintre nevoile noastre de baza, ca oameni. E un sentiment dupa care alergam intreaga viata. Ne face sa ne simtim intregi, ca apartinem unui scop mai mare, ca avem sens si semnificatie.

Crestem cu ideea ca o relatie functioneaza daca ne iubim suficient unul pe celalalt si ne sperie de fiecare data cand ne dam seama ca nu ne mai simtim la fel de indragostiti. Ne explicam acest lucru fie prin faptul ca celalalt nu mai este ca la inceput, fie prin faptul ca noi ne-am schimbat nevoile.

Simtim ca nu mai intelegem ce ni se intampla, de ce simtim ceea ce simtim. Ne dam seama ca, de-a lungul vietii, ne-am antrenat mintea sa invete atatea lucruri, insa nu am facut aceleasi eforturi constiente sa ne intelegem propriile ganduri, stari, emotii.

V-ati gandit care sunt miturile despre iubire in care credeti neconditionat? Le-ati pus vreodata la indoiala?

1. MIT: Omul de care ne indragostim trebuie sa ne fie cat mai asemanator

Unul dintre principiile dupa care functioneaza mintea noastra este faptul ca nu ii place incertitudinea. Astfel, intr-o oarecare masura, ne vom simti atrasi de acei parteneri care au aceleasi trasaturi emotionale ca si noi. In acelasi timp, ne vom indragosti, de fapt, de trasaturile partenerului care ne lipsesc noua sau sunt mai putin dezvoltate. Se intampla acest lucru pentru a putea explora astfel parti pierdute din noi si pentru a ne putea dezvolta personal.

2. MIT: Daca ne iubim, nu ar trebui sa avem conflicte

Atunci cand ne indragostim, creierul nostru ne ajuta sa secretam acei hormoni ai fericirii si bunastarii care ne fac sa il vedem pe partener la superlativ. Aceasta etapa ne ajuta sa ne consolidam angajamentul intr-o relatie de lunga durata. E felul creierului de a se pregati pentru conflictele din cuplu. Scopul nu este sa nu avem conflicte, ci daca ele apar, sa decidem cum vrem sa le abordam: cu repros si dezangajare, sau cu deschidere si validare inspre cele doua lumi diferite din care venim in aceasta relatie, ca parteneri?

3. MIT: Totul trebuie sa mearga bine in acelasi timp

Cu toate ca mintea noastra este construita sa puna raul in fata, nu ne plac emotiile negative. Si asta cu atat mai putin in relatiile noastre de iubire. Ne dorim atat de mult sa ne aparam de aceste trairi, incat ori de cate ori avem un conflict, mintea noastra catastrofeaza si vede cel mai negativ scenariu. Pentru a ne simti mai bine pe moment incepem sa ne spunem ca totul trebuie sa mearga bine in acelasi timp.

Aceasta dorinta exprimata astfel devine propria noastra capcana de gandire deoarece avem un control scazut asupra tuturor evenimentelor de viata exact in acelasi timp. Ne-ar ajuta sa ne gandim ca putem avea control doar asupra lucrurilor care tin de noi, in conditiile date, nu in cele ideale. In acelasi timp, ne-ar ajuta sa ne dezvoltam o toleranta mai mare la necunoscut si incertitudine.

Va invit sa va ganditi la aceste mituri si sa incercati sa identificati altele care va pot pune o piedica. Reflectati la faptul ca iubirea nu dispare daca e reala, ci doar daca nu ne antrenam mintea sa o vada in toata complexitatea ei.

Foto: Shutterstock.com