6 motive pentru care suferi de frica de abandon

1
De Alice Papuc
14 mai 2024

Exista anumite evenimente din trecutul tau care te-ar putea face sa ai sentimentul de abandon chiar si in prezent, oricat de mult incerci sa negi lucrul acesta.

Frica de abandon sau sentimentul de abandon apare in viata ta, de cele mai multe ori, pentru ca in copilarie s-a intamplat un eveniment care te-a facut sa te simti uitata. Acest lucru este abordat pe larg de Sylvie Tenenbaum, in cartea sa “Abandonul. Ce inseamna frica de abandon si cum o depasim”. Iata 6 dintre motivele enumerate de autoare!

Pret special 33,60 lei, Libris

Absenta unui parinte

Poate ca unul dintre parintii tai a plecat, a fost mult prea bolnav pentru a te creste sau poate ca a fost mult prea solicitat de viata profesionala pentru a putea sa-ti acorde atentia cuvenita. Poate ca unul dintre parintii tai a calatorit mult si a fost absent pentru perioade indelungate de timp. A pierdut momente importante si nu a fost cu adevarat implicat in viata ta. Fara sa vrei, ai crescut simtind ca nu esti suficient de buna, de importanta, ca esti in plus sau ca iti “deranjezi” parintii.

Independenta fortata

Exista si parinti care le cer copiilor sa fie autonomi mult prea devreme. Copiii se simt fortati, neavand un sprijin in situatiile delicate. Acest lucru poate fi o trauma care iti poate submina increderea in tine, te poate face sa te simti singura si sa experimentezi sentimentul de abandon.

Medicina 3.0 sau cum poti sa traiesti mai mult cu ajutorul stiintei. Principii din cartea “Outlive. Stiinta si arta longevitatii”

Depresia unui parinte

Exista si parinti care, dintr-un motiv sau altul, se confrunta cu depresia. In aceasta situatie, parintii ajung sa le “impuna” (chiar daca nu in mod voit) copiilor sa fie ei cei responsabili, sa le acorde atentie si sprijin, uneori chiar sa se ocupe de un frate mai mic.

Divortul parintilor

Este firesc sa experimentezi sentimentul de abandon daca parintii tai s-au despartit si unul dintre ei nu a mai facut parte din viata ta. Toate aceste lucruri iti pot trezi nesigurante si te pot face sa simti ca nu esti suficient de buna.

Anxietatea de dinainte de nunta: este aceasta normala?

Decesul unui frate sau al unei surori

Pot exista situatii in care unii copii sa simta ca parintii l-au preferat pe fratele decedat, acesta fiind motivul pentru care durerea experimentata de parinti este atat de mare. Mai mult decat atat, exista si momente in care copiii isi asuma rolul de “terapeut” al familiei sau chiar se inverseaza rolurile, copiii fiind cei care devin responsabili de nevoile emotionale ale parintilor. Astfel, copiii ajung sa “compenseze” pentru pierderea suferita.

Ai fost lasata singura mult prea mult

Poate ca parintii tai au avut vieti complicate, fiind responsabili de mult prea multe lucruri. Poate ca ai stat singura prea mult timp sau ai fost lasata sa te descurci asa cum ai putut tu prea devreme. Toate aceste lucruri iti pot trezi sentimentul de abandon, chiar si fara sa realizezi.

Foto: Freepik.com