Motivele stiintifice pentru care monogamia nu functioneaza intotdeauna

1
De Maria Dima
14 oct. 2019

Cuvantul asta steril – monogamie – ascunde atatea iluzii, emotii si promisiuni incat ne-a sedus, pe multe, inca din copilarie. Ne jucam “de-a mama si de-a tata” si stiam ca o sa gasim acea (unica) persoana care ne va implini pentru totdeauna. Dar oare cat de natural este sa fie asa?

Definitia monogamiei a suferit multe schimbari de-a lungul timpului.

Esther Perel spune ca am trecut de la a fi cu o persoana pe viata, la a fi cu cate o persoana, pe rand. Ca am trecut de la a face sex cu un singur partener pentru tot restul vietii, musai dupa casatorie, la a ne duce la altar cu o persoana si la a inceta orice alte legaturi sexuale cu ceilalti parteneri de pana atunci.

Monogamie = monotonie? Sfaturi pentru a invinge plictiseala in cuplu

Este totusi, monogamia, o solutie viabila din punct de vedere stiintific sau e doar un basm?

Daca este sau nu realista din punct de vedere evolutionist nu intereseaza pe nicio femeie care a crescut cu ideea ca printul ei trebuie sa apara in orice moment. De multe ori, ajungem sa credem mai mult in “ce zic astrele” decat in dovezile stiintifice care nu ne dau solutia care ne convine noua cel mai bine.

Rata divorturilor este 50% si asta tot nu ne impiedica sa renuntam la idea de un singur partener pe viata si de a face toata treaba cu mult fast, cheltuiala si porumbei albi. Nu ne intereseaza nici ca e o constructie patriarhala, de pe vremuri.

Chiar daca nu ne place, stiinta spune ca oamenii nu sunt facuti sa fie monogami. Uite de ce:

  • Atat barbatii, cat si femeile, isi pierd in timp interesul fata de sex

Datele nu sunt foarte bune pentru femei, despre care se zice ca trec de la o relatie pasionala la una de compasiune in timp. Dap, ajungem la legaturi platonice (stiu, nici nu vreau sa cred asta, asa ca #rezist).

Libidoul barbatilor sufera si el in relatii monogame, pentru ca lipseste “vanatoarea”. Evolutia i-a facut sa vaneze mai multe partenere sexuale, iar in lipsa noutatii, dorintele sexuale se diminueaza considerabil.

Regandim infidelitatea: 4 sfaturi pretioase de la expertul in relatii Esther Perel

  • Monogamia acapareaza cei mai buni ani ai femeilor

Barbatii ajung la culmile sexualitatii lor pe la mijlocul anilor 20, pe cand femeile ating potentialul sexual undeva intre 30 si 40 de ani (in sfarsit, o veste buna!).

Studiile au aratat ca fix in perioasa noastra de glorie, femeile inregistreaza un libido destul de scazut, cand, de fapt, cifrele ar trebui sa fie in tavan din punct de vedere al caracteristicilor varstei. Asadar, teoretic, pierdem cele mai bune partide de sex pe care le-am putea avea!

  • Suntem conceputi pentru inselat

Scandalos, nu-i asa?

Intre 3 si 5% din mamifere sunt cu adevarat monogame. Dovezile stiintifice ne arata ca monogamia, din puncte de vedere sexual, are la baza niste receptori si hormoni eliberati de creier.

Poliamoria – secretul unei casnicii fericite pentru Nico Tortorella si sotia sa

Cum fiecare individ e unic, e logic ca pana si receptorii din inventarul biologic difera – de asta unii oameni sunt mai inclinati spre poliamorie, pe cand altii sunt satisfacuti cu o singura relatie toata viata.

Foto: Shutterstock.com