Monogamie = monotonie? Sfaturi pentru a invinge plictiseala in cuplu

monogamie
1
De Alice Moisescu
18 nov. 2018

E monogamia definitia monotoniei? Sunt toate cuplurile de lunga durata „sortite” sa ajunga sa se plictiseasca unul de celalalt? Nu neaparat!

In ciuda normei general acceptate, monogamia ascunde un procent surprinzator de crescut al infidelitatilor.

De ce se intampla asta in relatii stabile, de lunga durata? De ce-si fac asta oamenii care par sa se iubeasca mult si sunt, cel putin la prima vedere, perfecti unul pentru celalalt?

Raspunsul e simplu: nici cele mai stabile cupluri nu scapa de… monotonie.

Intreaba-te sincer cate cupluri care gasesc atragatoare ideea exclusivitatii sexuale pe perioada nedeterminata cunosti. Nu foarte multe, nu-i asa?

Ceea ce ne facem sa ne intrebam: daca monogamia este atat de greu de sustinut, de ce ne chinuim sa tinem cu dintii de ea?

Mai ales ca foarte multe studii ne-au aratat de-a lungul timpului ca imperecherea pe viata cu acelasi partener… nu este in ADN-ul nostru.

Poate te intrebi de ce ai avea pofta sa mananci un hamburger in oras cand te poti delecta acasa cu un cotlet? Simplu! Pentru ca te-ai saturat de cotlete! La fel este si cu sexul cu aceeasi persoana.

Pentru ca monotonia sa nu se instaleze in cuplu, e nevoie de munca sustinuta si constanta din partea ambilor parteneri. Trebuie sa va asigurati ca va surprindeti reciproc si ca faceti mereu lucruri noi impreuna.

Sigur, asta nu inseamna ca trebuie sa va petreceti tot timpul testand pozitii Kama Sutra.

Uneori nu ai chef de nimic si vrei sa stai singura sa citesti o carte. Alteori, tu si partenerul rezolvati problemele lumii pana in zori sau sunteti romantici si dornici de joaca.

Ce vrem sa subliniem: chiar daca locul este acelasi si voi sunteti aceeasi, schimband variabilele, lucrurile incep sa arate altfel intre voi. La fel si cu sexul monogam.

Poti face dragoste cu aceeasi persoana tot restul vietii intr-un milion de feluri, locuri si situatii. Asadar, monogamia nu ar trebui sa fie plictisitoare.

Iata cuvintele pe care vreti sa le auziti: sexul se poate imbunatati odata cu trecerea timpului. Insa, asta nu e tot. Se poate imbunatati IMEDIAT.

Exista o singura problema: iti trebuie creativitate si efort pentru a introduce varietatea de care duce lipsa viata ta intima.

Ce are bun monogamia:

Poti renunta la inhibitii – aveti incredere unul in celalalt si stiti ca nu o sa fiti catalogati nicicum daca va povestiti cine stie ce fantezie sau dorinta intima.

Puteti renunta la prezervativ – stiti ca sunteti sanatosi amandoi, aveti incredere unul in celalalt si nu exista riscul transmiterii de boli.

Stiti ca veti avea orgasm (aproape) garantat – daca v-ati invatat unul pe celalalt, va cunoasteti trupurile, stiti ce trebuie sa faceti si pe ce ”butoane” sa apasati.

Zambiti cand va treziti dimineata si va uitati unul in ochii celuilalt – nu va intrebati cum ati aterizat acolo si cum sa faceti sa plecati mai repede.

Ce are mai putin bun monogamia:

Oamenii se plang in principal de doua lucruri in ceea ce priveste monogamia: sexul poate deveni o rutina plictisitoare si elementul de ”noutate” nu mai exista. Ultima este nemultumirea numarul unu chiar si in cazul cuplurilor fericite.

Jocuri, fantezii – o varietate atat de larga incat aproape ca ametesti – toate acestea ajuta, indiscutabil. Totusi, nu e acelasi lucru cu acel ”prima oara” cu cineva nou, care-ti da fiori.

Dar daca este singurul punct in minus, inseamna ca e un pret relativ mic pe care trebuie sa-l „platesti” pentru toate avantajele oferite de o persoana iubita si de o relatie de cuplu stabila si sigura.

Foto: Shutterstock.com