Nu stii niciodata ce-ti aduce ziua de maine. Si asta e bine, nu e rau.

incertitudine
1
De Cristina Tudor
1 apr. 2019

„Cand devii confortabil cu incertitudinea zilei de maine, posibilitati infinite se deschid in viata ta.” – Eckhart Tolle

Realitatea e plina de semne de intrebare. Rareori avem o imagine clara in minte a drumului din fata noastra, asa ca de cele mai multe ori acceptam ceea ce ne rasare in cale si incercam sa ne adaptam pe parcurs.

E natural sa-ti doresti sa detii controlul asupra a ceea ce ti se intampla, dar trebuie sa stii ca ai nevoie de incertitudine pentru a reusi in viata pentru ca semintele oportunitatilor mari incoltesc in pamantul nebatatorit, pe care nu-l cunoastem, care ne ia prin surprindere.

Din cand in cand, aminteste-i sufletului tau ca merita o sansa la o viata fericita

Ne e frica de incertitudine pentru ca nu stim daca ne vom pricepe sa-i navigam apele tulburi.

Ne indoim de capacitatea noastra de a ne descurca cu brio in fata necunoscutului si astfel ajungem sa exageram riscurile si sa ne ascundem in spatele zonei de confort.

David Rock spunea in Your Brain at Work, „Creierul tanjeste dupa siguranta. Incertitudinea si senzatia pierderii controlului – fie ca e vorba de relatii emotionale, viata profesionala sau sanatate – genereaza raspunsuri puternice in sistemul nostru limbic.”

Vrem mereu sa stim ce ne rezerva viitorul pentru ca asa credem ca vom fi in siguranta, dar aceasta siguranta e doar o iluzie artificiala, pe care ne-o cream singuri. Sa incerci sa-ti controlezi la sange fiecare aspect al vietii e atat o binecuvantare, cat si un blestem.

Pe de-o parte iti creeaza un sentiment de securitate, dar pe de alta parte iti rapeste libertatea emotionala de a trai dupa propriile dorinte. Cand asculti prea mult de creier si prea putin de inima, nu vei fi fericit, ci doar linistit in aparenta, la umbra unei securitati fortate.

Vrei sa fii mai increzatoare? Renunta la ideea de perfectiune

Ca sa accepti incertitudinea, trebuie sa-ti schimbi perspectiva.

Trebuie sa inveti sa te lasi purtata de dansul necunoscutului, nu sa i te opui din cauza bagajului de frici pe care le-ai adunat in timp.

Atunci cand incerci sa-ti analizezi rational anxietatile si sa gasesti motivatiile din spatele lor, ele nu te mai controleaza. Frica este o emotie puternica, dar si folositoare in acelasi timp. Atunci cand te expui cu moderatie sentimentului de frica, ii reduci treptat volumul si influenta si nu-i mai permiti sa-ti domine peisajul mental si sa creasca in intensitate.

Imparatul roman Marc Aureliu a spus, „Daca un lucru extern tie iti provoaca anxietate, durerea pe care o simti nu se datoreaza lucrului in sine, ci propriei tale estimari. Tu decizi cata putere dai fricii.”

Cand accepti ca nu stii ce-ti rezerva ziua de maine, cand accepti ca nu ai toate raspunsurile, orice schimbare cu care te vei confrunta va fi mai putin terifianta.

Cum putem trece peste o perioada de schimbare din viata noastra

Gaseste calea de mijloc intre acceptarea incertitudinii si pastrarea unui nivel de control. Renunta la tensiune, anxietate si frica imbratisand necunoscutul. El detine oportunitati la care poate nici macar nu te-ai gandit. Adesea planurile noastre cele mai ambitioase vin din curiozitatea si increderea de a deschide o usa noua, o usa care ne sperie.

Foto: Shutterstock.com