Oamenii care fac ASTA sunt cei mai fericiti, arata studiile

1
De Mia Nicolescu
6 sept. 2022

Cei mai multi dintre noi sunt nevoiti sa munceasca, dar importanta pe care o acordam jobului si suprasolicitarii ne revine noua.

Daca nu stiai, este mai bine pentru sanatatea si fericirea noastra sa profitam la maximum de timp si sa ne bucuram de micile bucurii ale vietii, dovedit fiind faptul ca cei care pretuiesc timpul liber sunt mult mai fericiti.

Ai doar viata asta, chiar vrei sa o traiest lucrand incontinuu?!

Un studiu din 2016, publicat de Societatea pentru Personalitate si Psihologie Sociala, spune ca banii nu sunt o garantie a fericirii; in schimb, pretuirea timpului liber poate aduce un sentiment mai mare de bunastare si satisfactie in viata.

Cum faci ca metoda manifestarii sa functioneze si in cazul tau

Pentru studiu, participantii au fost intrebati daca ar prefera sa aiba un apartament scump si sa ajunga repede la locul de munca, sau un apartament mai putin costisitor, dar care este mai departe de locul de munca. De asemenea, li s-a cerut sa aleaga intre absolvirea studiilor superioare, care sa ii ajute in obtinerea unui job bine platit, dar cu ore multe de munca, si absolvirea studiilor medii, care i-ar ajuta sa obtina un job cu un salariu mai mic, dar si cu ore mai putine petrecute la birou.

In cele sase studii la care au paticipat peste 4.600 de participanti, cercetatorii au descoperit o impartire aproape egala intre persoanele care aveau tendinta de a-si pretui timpul si cei care alegeau sa se dedice muncii.

Ce ii face pe oameni fericiti

agenda 2023 andreea raicu

Agenda Fericirii pentru 2023 by Andreea Raicu, 147 lei, shop.andreearaicu.ro

“Se pare ca oamenii inclina mai mult spre pretuirea timpului liber decat spre a face bani, iar prioritizarea timpului este asociata cu o fericire mai mare”, a spus cercetatorul principal Ashley Whillans, doctorand in psihologie sociala la Universitatea din Columbia Britanica.

Pe masura ce participantii aveau sa imbatraneasca, era mult mai probabil sa pretuiasca timpul decat sa se concentreze in continuare pe situatia financiara. Poate pentru ca atunci cand imbatranesti, incepi sa realizezi ca timpul este finit si trebuie sa pretuiesti fiecare clipa si zi care iti sunt oferite ca sa le traiesti. Daca muncesti mai bine de jumatate din viata, s-ar putea sa ai in permanenta un cont bancar satisfacator, dar sunt si sanse mari ca viata ta sa fie una lipsita de fericire si distractie.

Ce rost are sa ai toti acesti bani daca nu-i vei folosi niciodata?

“Pe masura ce oamenii imbatranesc, ei isi vor dori mai mult sa petreaca timpul in moduri care sa ii implinesca spiritual decat sa se gandeasca constant la cum sa faca bani”, a spus Whillans. “Timpul liber, petrecut cu tine insuti sau cu cei dragi, aduce mult mai multa fericire si implinire decat vor reusi vreodata sa o faca banii. Chiar si a renunta la cateva ore de munca (implicit mai putini bani) pentru a te dedica unei pasiuni (sa faci ce-i place inimii) te va face sa te simti mai fericit.”.

8 moduri de a-ti simplifica viata in aceasta toamna. Te vor ajuta sa fii fericita cu adevarat

Timpul trece cu adevarat repede si daca nu acorzi mai multa importanta momentului prezent si nu incepi sa fii recunoscator, vei ajunge la sfarsitul vietii obosit, lipsit de energie si bucurie din cauza stresului pe care l-ai resimtit in mod constant in goana dupa bani.

Foto: depositphotos.com