Oamenii pe care ii invidiezi nu iti sunt inamici, ci iti pot deveni mentori

1
De Irina Constantin
6 ian. 2020

Cand auzi cuvantul „invidie”, probabil ca deja iti vine in minte acea persoana pe care, pur si simplu, nu o agreezi!

Ai incercat vreodata sa privesti invidia ca pe o emotie constructiva? Probabil ca nu. Acest sentiment a reprezentat intotdeauna acea parte intunecata a dorintei.

Cand invidiezi pe cineva, ai tendinta de a manifesta furie si frustrare. De aici se naste celebra intrebare retorica: „De ce altii pot avea si eu nu?”.

Simti ca esti invidioasa pe alte persoane? Iata cum poti folosi acest sentiment in favoarea ta!

In plus, oamenii pe care ii invidiezi iti vor parea tot timpul… de-a dreptul nesuferiti. Creierul are tendinta de a crea scuze si pretexte de tipul „a obtinut ceea ce are fara pic de efort” sau „nu merita tot ce i se intampla”. Suna cunoscut, nu-i asa?

Cei pe care ii invidiezi iti arata ce obstacole ti-ai impus impotriva propriei fericiri

Haide sa facem un exercitiu de imaginatie! Gandeste-te la persoana pe care o invidiezi cu cea mai mare intensitate. Nu este nevoie sa ii spui numele, doar sa observi ce apare prima data in minte.

Noteaza-ti pe o foaie urmatoarele detalii: de ce o invidiezi? Ce detine acea persoana si tu nu ai, dar ti-ar placea? Ti se pare ca nu merita sa aiba in viata ei tot ce i se intampla? De ce?

Linia foarte fina dintre admiratie si invidie

Dupa ce clarifici aceste lucruri, citeste-le din nou si analizeaza-le. Iti vei da seama imediat care este scopul exercitiului. Toate prejudecatile pe care le ai in legatura cu oamenii pe care ii invidiezi sunt, de fapt, prejudecatile tale in legatura cu tine.

Ele se bazeaza, de cele mai multe ori, pe credinte limitative, precum „nu este corect sa ai ceva fara sa muncesti foarte mult pentru acel lucru”. Nu poti primi, pur si simplu, ceva de la Univers doar pentru ca existi. Si, mai presus de toate, cea mai des intalnita credinta: „Nu merit sa primesc ceva atat de maret”.

Invidia te ajuta sa realizezi un adevar crud: lipsa de incredere in sine

Cand spui despre cineva ca nu a facut nimic atat de special incat sa merite ceea ce are, spui, de fapt, ca nici tu nu meriti nimic bun, chiar daca ti-ai dori foarte tare. In fond, nu ai facut nimic special pentru asta, nu-i asa?

Invidiosii sunt oameni toxici! Iata cum ii depistam, de cine e bine sa pastram distanta

Asadar, ai tendinta de a minimaliza si de a nega succesul altor persoane. Daca tu nu poti avea ceea ce vrei, nici pentru ceilalti nu are cum sa fie posibil, corect? Ei, bine, este momentul sa iesi din aceasta paradigma.

Invidia ca emotie constructiva: Cum sa transformi o persoana antipatica in cel mai bun mentor

Iti propunem sa privesti obiectul invidiei tale si sa inlaturi toate filtrele. Lasa deoparte judecatile si vezi doar situatia reala, obiectiva. Persoana pe care o invidiezi nu este altceva decat un om care are anumite reusite, pe care ti le-ai dori si tu. Asadar, ce e de facut?

Observa. Observa ce a facut omul respectiv pentru a obtine anumite lucruri. Care este atitudinea lui, cum vorbeste despre sine, cum se comporta cu ceilalti? Vei avea surpriza de a invata enorm de multe lucruri.

Foto: Getty Images.