Semne ale unui parinte toxic care de multe ori trec neobservate

1
De Maria Dima
24 iun. 2020

Poate pare nedrept sau nefiresc sa auzi un adult care nu este parinte vorbind despre cum crede el ca e mai bine sa-ti cresti copiii si la ce sa fii atent. Pentru unii, e ca si cum ar lua lectii de fotografie de la un nevazator. Nu uitati insa ca un om care a crescut intr-o familie dificila identifica imediat semnele unui parinte toxic, chiar si de la distanta.

Majoritatea parintilor au intentii bune si nu doresc decat binele copiilor lor. Uneori poti identifica usor un comportament toxic al unor parinti, iar acesta nu e musai sa fie unul intentionat sau constientizat. Repercusiunile sunt, totusi, la fel de dureroase.

Daca ai avut experiente asemanatoare cu cele prezentate mai jos, in copilarie, cel mai probabil ai fost crescut de un parinte toxic. Uite ce sa cauti prin amintiri:

  • Dorintele parintilor au fost mereu inaintea alor tale

Daca-ti aduci aminte ca ai invatat sa canti un instrument muzical numai de dragul unuia dintre parinti, daca ai mers la scoala cutare pentru ca asa a vrut tata, ai abandonat un vis pentru ca asa a zis mama ca e mai bine, astea sunt semne de alarma.

Nu zic ca parintii nu se gandeau la binele tau, insa atunci cand toate deciziile luate sunt pentru a hrani o dorinta ce le apartine numai lor, sau pentru a trai prin tine ce ei nu au putut, te poti gandi ca, pe undeva, nevoile tale au fost neglijate.

  • Absenta limitelor

Cand erai mic si traiai in casa lor, era normal ca ei sa stie ce faci, unde mergi, cum iti petreci timpul.

Insa odata ce ai devenit adult, asemenea practici intruzive, care iti limiteaza viata privata, iti controleaza actiunile sau iti pun mereu la indoiala calitatile tale de parinte sunt dovezi clare ca ai de-a face cu o persoana care nu te respecta.

  • Recurgerea la vinovatie pentru a te controla

Un strop de vinovatie pentru a-l invata pe cel mic diferenta intre bine si rau e total acceptabila, chiar simpatica uneori.

Dar cand ai crescut intr-o casa in care ti s-a spus mereu ca tu esti motivul pentru care toti ceilalti s-au sacrificat, daca ti s-a oferit un cadou cu asteptarea de a primi ceva inapoi, se prea poate ca parintele tau sa aiba o latura narcisista, cu nevoia de controla totul in jur.

Ce are nevoie sa auda orice fetita de la tatal sau

  • Competitivitatea

Aici se inscriu oamenii care trebuie sa aiba intotdeauna dreptate, iar pentru asta intra in competitie cu oricine, chiar si cu performantele copiilor lor.

Nu numai ca nu sunt capabili sa incurajeze, sa-i sustina si sa se bucure pentru cei mici, astfel de parinti ii pun la pamant, se iau de orice greseala, aratandu-le cum se face de fapt.

Sunt motivati de dorinta de a creste copii puternici, capabili sa infrunte orice, care nu se sperie usor, insa rezultatul e de multe ori fix opusul.

  • Ignorarea

Iti amintesti cum reactionau ai tai cand faceai cate o pozna? Daca iti vin in minte situatiile in care nu au mai vorbit cu tine, in care au rabufnit pentru ca apoi sa te ignore total, fara sa te mai bage in seama sau sa-ti raspunda la intrebari, ai avut de-a face cu parinti dificili.

Maturitatea emotionala nu vine automat in momentul in care devii parinte.

De ce ar trebui sa-i oferi copilului tau experiente, si nu jucarii

  • Glume la adresa ta

Toti parintii se amuza cu drag cand vine vorba despre copii lor, pastreaza cele mai nostime momente si fac un colaj numai bun de aratat la majoratul lor.

Unii insa fac din asta un obicei crunt, incercand sa atraga atentia asupra unor lucruri ca greutatea, inaltimea sau alte subiecte sensibile pentru un copil, prin intermediul unor “glume” constante, care in timp devin complexe ce il trag in jos.

  • Inversarea rolurilor

Exista parinti abuzivi care nu-si lasa copiii sa-si traiasca viata, tinandu-i in permanenta intr-o relatie de recunostinta perpetua, culpabilizandu-i si creand pentru acestia obligatia de a le deveni sprijin emotional si fizic, cei mai buni prieteni, singura alinare.

Cazurile sunt felurite, dar trec de la anularea unei iesiri cu prietenii pentru a ramane cu parintii pana la situatia in care acestia cer sa alegi intre ei si persoana iubita.

Foto: Unsplash.com