5 semne care arata ca relatia voastra este „imatura”

1
De Maria Dima
12 mai 2020

In sfarsit ceva la care chiar ma pricep! Relatii imature, toxice sau pur si simplu complet inutile. Fosta mea versiune dezvoltase o pasiune bolnavicioasa pentru tot ce-mi facea rau. Acum, macar, sunt in stare sa vad semnele unei relatii imature de la o posta si am certitudinea ca nu mai e de mine.

Insa pana la asemenea revelatie, am trecut prin multe aventuri ale inimii.

Am avut ani in care am iubit ca o fraiera, am iubit prost sau, dupa cum era de asteptat, am iubit prosti. Nu in sensul limitativ al cuvantului. M-am indragostit de oameni care nu erau buni pentru mine, si asta-i facea cumva sa treaca parleazul si sa ajunga in categoria “asa nu”.

Am avut perioade in care am iubit ca un om mare, desi eram inca copil, sau in care eram ditai adultul si totusi m-am comportat ca un princhidel aiurit.

Nu dau lectii, dar dau din casa semnele unei relatii imature la care sa fiti atenti:

  • Complicatii

Dragostea matura e simpla, fara drame si tragedii pe minut. Sigur, exista certuri si este si ea departe de perfectiune, nimeni nu zice ca e usor. Insa este simplu.

Relatiile imature sunt complicate. Certurile sunt prezente zi si noapte, va despartiti numai pentru a ajunge iar impreuna si pentru a relua discutiile nicicand terminate. Exista suferinta, razbunare, manipulare, mesaje pe Facebook, telefoane inchise in nas si mesagit intens o noapte intreaga.

Fotografii de nunti isi pot da seama daca un cuplu o sa divorteze

  • Obsesii

O relatie imatura se cutremura la prima adiere de vant. De ce nu mi-a raspuns la telefon? De ce nu-mi scrie inapoi? De ce nu ne vedem in fiecare zi? De ce are nevoie de timp pentru el? De ce nu vrea sa facem mereu ceva impreuna? Cu cine vorbeste?

Relatiile mature, in schimb, rezista si celor mai teribile furtuni. Crizele, atat cele personale, cat si cele care tin de legatura dintre parteneri, sunt dezbatute cu atentie, rabdare si afectiune. Timpul impreuna e pretios, dar pasiunile individuale sunt incurajate si respectate.

  • Gelozia

Relatiile imature sunt cele care au pretentia ca telefoanele sa fie verificate, mesajele citite si anumite legaturi intrerupte. Paginile de Facebook comune sunt un deliciu, dar si un semn strident, zic eu. Luatul telefonului la puricat, in timp ce iubitul e la dus nu e chiar semn de incredere.

Intr-o relatie de iubire matura, gelozia se manifesta intr-un alt mod. Nu cere, ci, dimpotriva, ofera. Cei doi parteneri vorbesc deschis despre ce-i deranjeaza, avand astfel sansa de a invata mai multe despre celalalt.

  • Recunostinta versus indreptatire

O persoana aflata intr-o relatie matura stie cat este de norocoasa pentru ca a gasit un partener care sa o accepte si sa o iubeasca intr-un mod atat de frumos. Tocmai de aceea, nu se pune pe trandavit si ia totul ca si cum i se cuvine, ci mereu cauta ceva de imbunatatit, ca un mester dibace de pe vremuri.

Relatia imatura traieste momentul si cam atat. Cei care formeaza un astfel de cuplu se simt indreptatiti la tot ce primesc si nu prea au de ce sa se considere norocosi.

E iubire adevarata sau o relatie confortabila la care ti-e greu sa renunti?

  • Cadere in gol versus varf de fericire

O iubire imatura incepe fulminant, cu o viteza nebuneasca care te duce pe culmile placerii. Incepe de undeva de sus, de unde totul pare sa fie grozav. Problema este ca odata ce incepe caderea, nu mai ajungi niciodata la acel punct de pornire initial. Dimpotriva, cu orice problema ivita, te afunzi tot mai mult.

Orice indragosteala pare a fi o cadere in gol, pana la urma, sau un rollercoaster, daca doriti.

Adevaruri despre viata care te elibereaza si te sperie in acelasi timp

Numai ca iubirea matura gaseste mereu posibilitatea de a ateriza pe picioare, chiar si dupa o cadere. Unde mai pui ca are abilitatea de a se ridica de acolo, si de a creste frumos, alaturi de personajele principale, si ele aflate intr-o continua dezvoltare.

Foto: Unsplash.com.