Top 5 instrumente care te ajuta sa fii mai productiva cand lucrezi de acasa

1
De Irina Constantin
5 oct. 2020

Daca deja lucrezi de acasa de ceva timp, probabil ca simti cum productivitatea ta incepe sa scada.

Vrei sa ramai concentrata, insa apar tot felul de alte sarcini importante. Iti doresti sa termini astazi acel task, insa esti distrasa de social media, un nou episod din serialul tau preferat, partener, eventual de copii.

Te intelegem foarte bine si stim ca poate fi greu sa ramai productiva atunci cand biroul este la cativa pasi distanta de canapea si de bucatarie. De aceea, iti venim in ajutor cu o serie de instrumente inteligente, care te vor ajuta sa muncesti mai putin si mai eficient.

1. Clockify

Indiferent daca esti angajata sau freelancer, Clockify este un instrument care te poate ajuta enorm sa iti gestionezi timpul. Vei lucra mai eficient, stiind exact cate ore si cate minute sa iti aloci pentru fiecare task in parte.

In plus, analizandu-ti activitatea saptamanala, vei putea vedea clar cat timp ai petrecut facand anumite lucruri. Astfel, te vei putea reorganiza si iti vei putea optimiza programul de munca, de la o zi sau de la o luna la alta.

Totodata, in Clockify poti crea proiecte si taskuri, poti seta bugete pentru fiecare proiect si, in acest mod, iti poti face o idee clara despre cat costa, de fapt, timpul tau. Prin urmare, il vei pretui mai mult si vei fi mai atenta cum il folosesti.

2. Time blocking

Conceptul de time blocking te va ajuta sa ramai atenta pentru mai mult timp si sa spui „nu” mult mai usor, in situatii in care ai fi acceptat sedinte ad-hoc, intrebari, e-mailuri neprevazute sau sarcini suplimentare.

Vrei sa iti schimbi jobul in pandemie? Iata cum gasesti oportunitatea perfecta!

Bineinteles, vei desparti calupurile prin pauze de 10-20 de minute, in care sa te poti relaxa sau in care sa rezolvi mici sarcini casnice.
3. Ritmul ultradian

Cu siguranta, ai auzit de rimul circadian si stii la ce se refera. Ei, bine, cand vine vorba de munca, ritmul ultradian poate fi utilizat pentru a maximiza potentialul tau de energie, zi de zi. Acest ritm ultradian este tot un „ceas biologic”, insa el nu se refera la cicluri de 24 de ore, ci la intervale de 90-120 de minute.

Mai exact, studiile arata ca, atunci cand lucrezi, ar fi bine sa iei o pauza odata la 90 de minute, pentru productivitate maxima. De asemenea, cele 90 de minute de concentrare intensa ar fi bine sa aiba loc in perioada din zi cand esti in punctul tau maxim de energie si atentie.

Cum sa nu te ingrasi atunci cand lucrezi de acasa – trucuri la indemana oricui

Asadar, daca esti mai energica in prima parte a zilei, programeaza-ti atunci cele 90 de minute „de foc”, in care sa lucrezi fara intreruperi. In mod similar, daca iti place sa lucrezi dupa-amiaza, seteaza-ti intervalul de lucru intens atunci. Vei reusi sa rezolvi o multime de sarcini, intr-un timp restrans si vei ramane cu mai mult timp liber.

4. Organizarea in functie de specificul taskurilor

Multe persoane au tendinta de a trece rapid de la un task la altul. Acest lucru iti forteaza creierul sa se adapteze constant unui nou tip de activitate, ceea ce inseamna ca vei avea nevoie de mai mult timp pentru a deveni productiva si pentru a te concentra eficient.

Prin urmare, cea mai buna solutie, atunci cand ai multe lucruri de facut, este sa le grupezi in functie de specificul lor. De exemplu, daca ai de trimis mai multe e-mailuri, compune-le si trimite-le pe toate, unul dupa altul. Daca trebuie sa concepi elemente vizuale sau sa faci prezentari Powerpoint, grupeaza-le si rezolva-le consecutiv.

In acest fel, vei reusi sa treci mai usor de la un task la altul si le vei putea rezolva cursiv, in timp record!

5. Forest

Cu cat petreci mai mult timp departe de device, cu atat copaceii tai virtuali vor creste, iar tu iti vei planta o intreaga padure. In plus, pentru fiecare moneda virtuala cheltuita in aplicatie, Forest va planta copaci reali. Asadar, vei avea o motivatie puternica si vei fi extrem de productiva, in acelasi timp!

Foto: Unsplash.com