Tu cand ti-ai dat ultima oara sansa de a mai creste o data?

1
De Andrada Cosma
20 sept. 2018

„E important sa te cunosti si sa te intelegi pentru a putea lua decizii mai bune de viata!” De cate ori nu ati auzit replica aceasta, in special dupa un moment dureros, cum ar fi o despartire de partener sau schimbari in viata profesionala?

Dar ce inseamna sa te cunosti? De multe ori, in timpul sesiunilor de terapie, oamenii imi impartasesc ca nu stiu cine sunt, de ce simt ceea ce simt si nu isi inteleg comportamentele. Empatizez cu ei si recunosc ca drumul spre autocunoastere e complex, nu merge in linie dreapta, presupune deschidere si acceptare.

Astfel, le propun oamenilor sa imi povesteasca despre cum au invatat sa isi gestioneze emotiile si gandurile in familia lor de baza, daca au fost sau nu ghidati in alegerile lor de viata, cum au fost incurajati sa exploreze lumea, sa se cunoasca.

Toate acestea constituie mostenirea noastra emotionala…

… pe care o ducem cu noi de-a lungul vietii. De multe ori, in acel moment al procesului de autocunoastere, oamenii au revelatii dureroase si imi impartasesc ca nu ar fi dorit sa afle cat de mult ii costa acum, ca adulti, mostenirea lor emotionala.

Acela e momentul in care le reamintesc ca scopul nostru este sa intelegem cine suntem, dar de aceasta data in mod constient, pentru a ne da sansa sa rescriem povestea personala de viata.

Asadar, oamenii descopera ca in prima parte a vietii lor si-au construit o imagine de sine ca o consecinta a propriei reactii la reactia adultilor de referinta. Acesta este un proces natural de invatare implicita, ceea ce inseamna ca nu depunem un efort constient, ci doar reactionam in functie de cum reactioneaza cealalta persoana.

Povestea se schimba de-a lungul anilor…

… in special in perioada adolescentei, cand capatam o abilitate care va face diferenta in timp: incepem sa ne gandim la faptul ca ne gandim, sa analizam costuri si beneficii, sa avem preferinte, sa propunem si sa ne razgandim. Pe scurt, incepem sa ne gandim in mod constient. Cu toate acestea, aceasta abilitate este in continuare, intr-o masura, dependenta de reactia celorlalti si ne influenteaza dinamica relatiilor noastre.

Asadar, cine sunt eu?

Sa ma cunosc pe mine se afla la intersectia dintre ce stiu ca stiu despre mine si ceea ce nu stiu ca stiu despre mine. Acesta este un moment valoros, deoarece putem incepe sa exploram in mod constient cine suntem intelegandu-ne trecutul emotional. Astfel, ne dam sansa de a ne mai creste o data, de data asta conform cu nevoile noastre.

Va invit sa reflectati la faptul ca procesul cunoasterii de sine nu este un punct fix pe care trebuie sa il atingem, ci din contra, presupune sa exploram parti pierdute din noi si sa ne reintregim.

Foto: Shutterstock.com