Un expert FBI explica de ce increderea se construieste atat de greu si se pierde atat de usor

1
De Maria Dima
23 sept. 2019

Increderea nu e un drum cu sens unic. Ea sta la baza majoritatii relatiilor pe care le cultivam. Este motivul pentru care oamenii se casatoresc si pentru care unii ajung sa aiba succes notabil in viata. Insa inceputul e greu.

Cum putem sa legam mai usor relatii de incredere?

Robin Dreeke, fost expert FBI si directorul Programului de Analiza Comportamentala al institutiei respective, ofera sfaturi pretioase cand vine vorba de a construi legaturi de incredere cu persoane, chiar de la prima intalnire.

De-a lungul cariere sale, el a fost antrenat intens in psihologia umana, iar experienta sa a dus aplicabilitatea sociala a acesteia la nivel de finete. Avem ce invata!

Inceputurile increderii tin de intervaluri de timp bine stabilite

Expertul FBI spune ca fiecare abordare legata de inceperea unei conversatii cu o persoana necunoscuta e vazuta ca o posibila amenintare. Oamenii se simt incomfortabil si vor sa iasa din situatia aceea cat mai repede.

Senzatia inconfortabila  poate sa fie cu mult diminuata daca ii spui interlocutorului ca nu ai nevoie decat de cateva minute din timpul sau. Ca orice vrei de la el, are un final si ca acesta e chiar aproape.

Animalele noastre de companie ne dau lectii de umanitate zilnic

Adopta postura celuilalt

Oamenii sunt in mod natural atrasi de similaritate.

Asa ca poti incerca sa adopti postura, gesturile si tonalitatea celui cu care vorbesti si vezi daca se schimba ceva in raspunsul sau.

La fel, cea mai populara tehnica de a-i face pe cei din jur sa se simta mai relaxati in preajma ta este zambetul. Pana la urma, nimeni nu ar vrea sa cunoasca mai bine o persoana care e mereu incruntata si serioasa, nu?

Ascultare = validare

Orice om vrea sa fie ascultat si are nevoie de validare. Vrea sa stie ca parerea lui conteaza, asa ca nici nu trebuie sa faci prea multe pentru a fi privit ca o persoana de nadejde. Trebuie sa asculti. Fara sa intrerupi, fara a-ti oferi parerea sau a-ti introduce povestea personala. Fara ego.

Motivele inedite pentru care iubesti testele de personalitate si ce poti invata din ele

Intrebari pertinente

De vreme ce ti-ai pus ego-ul pe pauza si esti acolo pentru a asculta cu adevarat ce are celalalt de spus, sigur poti formula niste intrebari care sa duca discutia mai departe.

Conform unui studiu realizat de Harvard, persoanele care pun intrebari sunt mult mai usor de placut si sunt percepute ca fiind mai sociabile. Curiozitatea ajuta.

Cum sa-ti recapeti increderea si sa preiei controlul asupra vietii tale in 5 pasi simpli

Nu exista a doua sansa pentru a face o prima impresie buna

Asta e adevarul. Daca vrei sa impresionezi pe cineva si sa fii vazut instant ca o persoana ce merita mai multa atentie si in care poti avea incredere de acum inainte, trebuie sa profiti la maxim de timpul pe care-l aveti impreuna la inceput.

Regula de aur: Lasa fiecare om simtindu-se putin mai bine decat cand l-ai cunoscut.

Foto: Shutterstock.com