Uneori nu trebuie sa-i spui nimic unei persoane care sufera. Dar fii acolo pentru ea, in tacere

1
De Cristina Tudor
10 apr. 2019

Tacerea este puternica, este suficienta si este curajoasa. Este dovada ca ii simti fiecare sentiment pe care il exprima, ca traiesti ce traieste si el, ca te conectezi cu el la un nivel atat de profund incat nu trebuie sa mai spui nimic. Doar sa fii acolo oricand.

Ce faci in momentele in care o persoana care sufera, care este la pamant, care nu stie cum sa se ridice de jos, care a pierdut pe cineva, care are inima sfasiata vine la tine si iti spune despre toata durerea? Intr-un astfel de moment tu devii martora. Tu asculti. Si oare mai poti face si altceva? Afla in urmatoarele randuri.

Puterea ascultarii

Ascultarea este actul mic, dar puternic, de a fi prezent in viata unei alte persoane, de a fi acolo cand iti vorbeste despre experienta sa (fie durere, bucurie, confuzie sau tristete – emotia speciala nu este prea importanta). Aceasta prezenta – de multe ori nu tine cont de capacitatea de a relationa sau de a intelege – este suficienta pentru a readuce in sufletul tau sentimentul unei experiente umane mai mari si de a te scoate din lumea ta in care poate credeai ca esti singura.

Acest lucru se datoreaza faptului ca, de obicei, atunci cand cautam sprijin nu cautam pe cineva pentru a ne rezolva problemele. Ci cautam pe cineva care sa ne asculte problemele.

Vrem doar sa stim ca cineva este acolo si ca nu suntem singuri, nu suntem izolati.

Un bun ascultator este constient de faptul ca nu trebuie neaparat sa ofere solutii sau sfaturi. De fapt, rezolvarea problemelor este adesea cel mai mic raspuns. Puterea reala a ascultarii tine cont de relatia dintre cei doi, de contactul vizual, de prezenta, de tacere si de atentia nedivizata. Toate aceste lucruri spun „Nu, nu esti singura. Sunt aici alaturi de tine.”

Citeste continuarea pe Kudika.ro.

Foto: Shutterstock.com.