Cum faci ca parfumul sa reziste mai mult?

1
De Maria-Anca Zarnescu
1 aug. 2018

Voi cum faceti parfumul sa reziste? Este o intrebare pe care si eu mi-am adresat-o ori de cate ori am simtit un parfum la cineva care parea sa il poarte inca de dimineata.

Am fost curioasa sa stiu cum faci parfumul sa reziste cat mai mult timp, si cum se poate pastra aroma florala sau lemnoasa intreaga zi. M-am dus la Crina Popescu, trainer manager la Niran, sa ii cer cateva sfaturi care sa ma ajute atat pe mine, cat si pe voi.

Parfumul poate fi unul dintre cele mai de efect accesorii, mai ales daca il potriviti cu ocazia si mai ales cu personalitatea si mesajul pe care vreti sa il transmiteti.

Crina mi-a raspuns la intrebari si mi-a oferit cateva sfaturi pe care abia asteptam sa vi le impartasesc si voua.

Ce ar trebuie sa contina un parfum ca sa fie cat mai rezistent?

Patchouli, esente de lemn nobil, tonka, ambra, vanilie

Crina Popescu: Materiile prime parfumate utilizate in fabricarea parfumurilor sunt nenumarate; pentru a facilita intelegerea acestei lumi olfactive imense, acestea sunt clasificate apoi colectate in fatete olfactive. Fiecare materie prima a fost clasificata in aceste categorii in functie de persistenta acesteia, de caracterul sau olfactiv si de efectul sau in constructia unui parfum.

Cum faci ca parfumul sa reziste mai mult timp?

Aplica parfumul dupa dus, inainte de a te imbraca

Crina Popescu: Potrivit expertilor, cel mai bun moment pentru a pulveriza parfumul pe piele este imediat dupa dus. Acest lucru se datoreaza faptului ca porii sunt deschisi si aromele se aseaza mai bine pe piele. Asa ca daca te parfumezi dupa ce pielea a fost proaspat spalata, creste puterea de persistenta a parfumului. De asemenea, poti parfuma hainele pe interior (sacou, haina, captuseala) sau chiar pe esarfa.

Aplica un produs hidratant inainte de parfum

Crina Popescu: Daca vrei ca parfumul tau sa dureze toata ziua, atunci ai nevoie de ceva care sa-l faca sa ramana. Crema hidratanta creeaza o baza excelenta pentru parfum, la fel cum creeaza o baza excelenta si pentru fondul de ten.

Aplica produsele din gama complementara a parfumului pe care alegi sa il porti

Crina Popescu: Cand te gandesti la asta, pare destul de evident. Aplicarea unui set de produse parfumate – gel de us, crema hidratanta, deodorant etc – te va ajuta intr-adevar sa prelungesti persistenta parfumului. Un alt plus este parfumul pentru par. Atentie! Pulverizarea unui parfum pe baza de alcool direct pe par il poate usca; pentru a evita acesta lucru, pulverizeaza parfumul pe peria de par inainte de a o utiliza.

Aplica parfumul in punctele de puls – evita pulverizarea pe accesorii

Crina Popescu: Vorbind despre punctele de puls, aceste zone sunt exact unde ar trebui sa te parfumezi. Punctele de puls sunt zone cum ar fi interiorul coatelor, gatul, incheieturile si spatele genunchilor, deoarece acestea reactioneaza cu fluctuatiile naturale ale temperaturii corpului si, la randul lor, actioneaza aromele pe tot parcursul zilei.

Nu le pastra in baie sau in alte locuri umede si calde.

Crina Popescu: Caldura, lumina si umiditatea vor altera parfumul si vor diminua calitatea acestuia. In schimb, pastreaza-le in locuri reci si uscate, cum ar fi in dormitor, departe de ferestre.

Creati-va propriul parfum personalizat prin stratificarea aromelor.

Crina Popescu: Pulverizeaza cateva blottere cu parfumuri diferite si miroase-le in acelasi timp pentru a vedea daca se completeaza reciproc. Odata ce vei descoperi combinatia perferata, testeaz-o si direct pe piele (pielea poate modifica modul in care parfumul miroase). Aplica mai intai parfumul mai puternic si apoi parfumul mai usor, astfel incat primul parfum sa nu il depaseasca pe cel de-al doilea.

Cum iti poti da seama ce varianta ti se potriveste si ce varianta va fi mai rezistenta pe pielea ta?

Exista o multime de parfumuri, arome si combinatii, iar eu am vrut sa stiu daca mi-as putea da seama inainte sa cumpar un parfum daca este potrivit sau nu pentru pielea mea.

Crina Popescu: Nu stim exact cum sau de ce moleculele de parfum reactioneaza cu pielea in mod diferit pentru fiecare persoana, dar problema chimiei corporale merge mult mai profund decat sa afecteze modul in care parfumul miroase pe pielea ta. Un studiu a relevat un factor subconstient surprinzator, care influenteaza alegerea unui parfum. Parfumul nu este ceva pe care il puteti cumpara din impuls si sunt doua motive principale pentru acest lucru. Unul: deoarece toate parfumurile sunt alcatuite dintr-o nota de top, o nota de mijloc si una de baza, care se schimba in timp – nota de top, pe care ai observat-o cand ai pulverizat parfumul pe blotter, se va schimba complet pe masura ce parfumul se evapora. Si altul: chimia corpului tau are un efect major asupra unui parfum. Ce miroase divin pe pielea prietenului tau poate nu va fi la fel si pentru tine.

Mirosul parfumului: cum se schimba la contacul cu pielea si cum ai putea evita asta?

Probabil ca ai mai patit si tu asta, iti cumperi un parfum, pe care l-ai mirosit pe prietena ta cea mai buna, insa atunci cand il aplici pe pielea ta mirosul este foarte diferit. De ce se intampla acest lucru si poate fi prevenit?

Crina Popescu: Din pacate, pentru unii oameni chimia corpului face ca parfumurile sa se evapore mai repede de pe piele. De ce? Aciditatea pielii tale este un posibil vinovat. Cu cat pielea este mai acida, cu atat mai repede se va evapora parfumul. De asemenea, medicamentele iti pot schimba chimia corpului. Dietele cu continut mare de grasimi, stresul, alimentele picante, alimentele de tip fast food afecteaza temperatura corpului si incurajeaza pielea sa elimine parfumul. Adauga pe lista pielea uscata si sarcina si vei vedea de ce atat de multe femei se plang de persistenta scazuta a parfumului lor.

Descrie-mi un parfum de calitate

Un alt aspect foarte curios, mai ales cand vrei sa stii cum faci ca parfumul sa reziste mai mult, este calitatea acestuia. Am vrut sa aflu de la Crina ce inseamna un parfum de calitate si cum ti-ai putea da seama ce ar fi bine sa alegi.

Crina Popescu: Exista estetica, acesta este un lucru. Apoi, exista conditiile fara de care un parfum nu este un parfum, ci doar un miros. Un parfum are o identitate, oamenii vor intoarce capul pentru ca este un parfum specific si nu altul, ii vor da un nume. Apoi mai este si puterea de difuzie: un volum, o aura, un traseu… (toate acestea acopera oarecum aceeasi dimensiune), zgomotul pe care parfumul il va produce in aerul purtatorului.
Si, in sfarsit, timpul cat produsul ramane, fie pe piele, fie pe hainele purtatorului. Pentru a aprecia un parfum, acesta trebuie plasat in context. Pentru a realiza acest lucru, parfumierii au stabilit o clasificare a parfumurilor, adunandu-le impreuna in numeroase familii. Acestea sunt structuri tehnice specifice pentru parfumerie, care includ elemente de categorii olfactive.

Crina imi spune ca un parfum are doua abordari principale:

Crina Popescu: Exista doua abordari principale pentru a descrie un parfum: o descriere „tehnica”, care enumera principalele ingrediente si se bazează pe materiale; o descriere „literara”, care prezinta parfumul printr-un limbaj expresiv si se bazeaza pe sentimentele si emotiile resimtite in contact cu parfumul.

Foto: Louis Vuitton