Cum influenteaza respiratia nivelul de hidratare al pielii

1
De Mia Nicolescu
20 mart. 2022

Trage puternic aer in piept (pe nas) si vezi ce se intampla! Te simti eliberata de stres, iti simti corpul relaxat, dar inca ceva se intampla si momentan nu iti dai seama.

Spune cu voce tare: respiratia inseamna ingrijirea pielii. De fapt, tot ceea ce ne inconjoara si tot ceea ce facem ajuta intr-un fel sau altul la ingrijirea pielii. Fructele de padure suculente si acrisoare contin polifenoli care repara pielea si mentin tenul luminos. Jogging-ul de dimineata ofera luminozitatea aceea de de dupa antrenament.

La fel si de fiecare data cand tragi puternic in piept aerul curat, prin nas trec trilioane de molecule, multe dintre acestea stimuland fluxul de oxigen si nutrienti catre celule – iar asta inseamna ingrijirea pielii.

Tehnica japoneza de respiratie care te ajuta sa dormi mai bine

Despre tehnicile de respiratie se vorbeste mult si des. Despre importanta respiratiei ne vorbesc in special psihoterapeutii si practicantii de yoga, acest gest (atat de banal) fiind nu doar cel care ne tine in viata, dar si cel prin care ne eliberam de stres, ne relaxam trupul, oprim un atac de panica si vindecam anxietatea.

Acum, insa, aflam ca felul in care respiram influenteaza hidratarea pielii – iar o simpla schimbare poate ajuta la pastrarea umiditatii.

Respiratia influenteaza hidratarea pielii?

Modul in care respiram influenteaza imunitatea, somnul, sanatatea intenstinului si, mai nou, nivelul de hidratare al pielii. Un mic reminder: nasul actioneaza ca un filtru, deoarece foliculii de par din nas sunt capabili sa filtreze aerul la fiecare inspiratie, impiedicand praful si bacteriile sa ajunga la plamani.

Gura, pe de alta parte, nu are acelasi sistem de filtrare. “Exista o cantitate mare de aer care trece si merge direct in plamani”, spune Brian Mackenzie, expert in respiratie.

Acea cantitate mare de aer este, de asemenea, mai rapida si mai uscata, spune medicul dermatolog Cynthia Bailey, ceea ce poate reprezenta un real atac pentru hidratare: pe masura ce o masa mare de aer uscat trece prin plamani fara a fi filtrat, cercetarile arata ca oamenii pot experimenta o pierdere neta de apa de 42% doar prin respiratia bucala. Teoretic, acesta este un motiv pentru care dimineata te trezesti cu gura uscata si buzele crapate, mai ales daca obisnuiesti sa dormi cu gura deschisa.

Respira pe nas

Asadar, cum te ajuta respiratia sa iti mentii pielea hidratata? Respiratia pe nas iti permite sa pastrezi mai mult oxigen in plamani, ceea ce aduce in cele din urma un beneficiu important pentru hidratarea pielii si sanatatea generala.

Testul de respiratie care arata cat de sanatosi sunt plamanii

Respiratia nazala provoaca eliberarea de oxid nitric, care joaca un rol in cresterea circulatiei si in furnizarea de oxigen in celule. “Oxidul nitric este important pentru stimularea fluxului de oxigen si nutrienti pentru o piele sanatoasa si luminoasa”, spune dermatologul Keira Barr. Valva oxidulului nitric se afla in faringele nazal, motiv pentru care meditatia si respiratia nazala sunt foarte importante.

Acum ca am aflat cum respiratia influenteaza hidratarea pielii, sa ne apucam de exercitii.

Foto: depositphotos.com