Agenda culturala a saptamanii

1
De Roxana Dobrita
17 sept. 2018

Ce faci, asculti, vezi si citesti saptamana asta?

E foarte foarte devreme cand scriu randurile astea si am o nostalgie predictibila. Ieri a plouat destul de mult si pentru prima oara in atata vreme am adormit in sunetul picaturilor batand darabana pe pervaz. A venit toamna – a fost ultimul lucru pe care mi l-am spus inainte de a adormi. Nu stiu cum sa iau asta.

Pe de-o parte ma infurie faptul ca iar a trecut vara atat de rapid, incat aproape nici nu mi-am dat seama, dar pe de alta parte ma bucura aceasta vreme molcoma, mofturoasa. Ma bucura pentru ca-mi seamana si pentru ca nu mai simt nevoia de a ma zbate pentru a tine pasul energiei zilelor tonice de vara. Acum pot sa ma cuibaresc sub paturi pe canapea fara sa ma simt vinovata ca nu… ma bucur mai mult de viata, ce-o mai insemnand si asta in ziua de azi.

Mi-am spus intotdeauna ca nu-mi place toamna, ca vara ma simt cel mai mult in elementul meu, dar adevarul e ca a fost o eticheta auto-impusa. Mi-am dorit sa fiu genul de persoana careia ii place vara cu toata explozia ei de buna-dispozitie molipsitoare. De fapt, imi dau tot mai mult seama ca toamna imi este cel mai aproape de suflet. Pentru ca vine la pachet cu o incetinire a ritmului vietii care-mi permite sa ma centrez, sa ma descopar in liniste, sa ma intorc la un calm atat de necesar.

In plus, toamna nu-i chiar atat de gri pe cat am facut-o eu sa para in cuvintele de mai sus. Repet, e foarte foarte devreme cand scriu asta si e posibil sa fiu mai melancolica decat regula. Toamna ne reintoarcem la viata dupa anestezierea atat de necesara a vacantelor de vara si ne reamintim de ce ne place si viata de zi cu zi, de care tot incercam sa fugim vara, prin escapadele in locuri noi, locuri incitante, locuri nefamiliare.

Ne reamintim ce bine e sa te simti ocupat, productiv, concentrat. Ne reamintim ce stare placuta e aceea de a-ti umple ziua cu tot felul de activitati care-ti dau cea mai dulce oboseala seara, inainte de culcare.

Asa ca hai, trezirea. Pentru ca am o lista plina de recomandari pentru tine saptamana aceasta.

Ce faci

Sigur ti-a placut Mamma Mia! Un musical pe melodii de Abba? Cu Meryl Streep in rolul principal? Oricand, oriunde! In weekend, pe 22 si 23 septembrie, poti vedea varianta romaneasca a povestii, Mamma Mia! Pur si simplu irezistibil, cu Loredana, Ana Munteanu, Cornel Ilie si Sebastian Seredinschi. La Sala Palatului, incepand cu ora 19.00. E cel mai spectaculos musical produs in Romania, deci nu ai cum sa-l ratezi!

Sau poti merge la Cinema Pro, tot sambata, 22 septembrie, incepand cu ora 19.00, pentru Espana, Ole!, un eveniment sub inaltul patronat al Ambasadei Spaniei la Bucuresti, cu sprijinul Institutului Cervantes. Orchestra Simfonica Bucuresti si dirijorul valencian Vicente Martinez Apuente te intiva sa asculti muzica spaniola care fascineaza intreg mapamondul.

Iar daca vrei sa pleci din Bucuresti, te-as sfatui sa mergi la Sibiu, unde are loc Food Camp, un proiect ce aduce in orasul de pe Cibin 12-15 bloggeri de food (printre care si Alina Dragne, colaboratoarea noastra, ale carei retete le gasesti in categoria Mindful Cooking). Acestia vor pregati retete tradititionale specific zonei, pe care le poti degusta in cadrul unui eveniment gastronomic organiza din Piata Mica din centrul orasului. Bon appetit!

Ce citesti

Imi place mult Alain De Botton. Foarte mult. El mi-a aratat cata munca intra in construirea unei relatii de lunga durata, tot el mi-a facut cunostinta cu arta calatoriei, si tot la el am aflat informatii pretioase despre capitalism si nevoile umanitatii. Fa-ti un pustiu de bine si citeste Consolarile filosofiei, pentru ca e teribil de originala. Practic, Botton se foloseste de cateva dintre cele mai mari idei filosofice ale omenirii pentru a te ajuta sa rezolvi problem de zi cu zi. O sa adori abordarea lui eclectica si o sa zambesti la cateva dintre conexiunile pe care le face.

Prima oara am aflat de termenul de conscious uncoupling de la Gwyneth Paltrow. Recunosc, initial am crezut ca e vorba doar de o “nebunie” excentrica de-a actritei, dar investigand subiectul am aflat ca e o teorie create de Katherine Woodward Thomas, terapeut de cuplu si de familie, si se refera la modul prin care poti depasi, civilizat si benefic, trauma despartirii. Cartea ei, Despartirea constienta, propune o viziune plina de intelegere, dar lipsita de menajamente, asupra unei experiente extreme de dureroase. E foarte clara si profunda si te va ajuta sa-ti scoti ghimpele din inima fara prea multa sfasiere si suferinta.

Cat despre fictiune, iti recomand sa citesti Zabor sau Psalmii, de Kamel Daoud, care acum trei ani a castigat premiul Goncourt pentru debut. Cartea e o fabula febrila si senzuala despre puterea cartilor in fata mortii si in ea regasim tot ce il obsedeaza pe autor: dragostea pentru tara si repulsia fata de religia care indobitoceste.

La ce te uiti

Ah, mi-era dor de Jennifer Garner! Si-mi place ca o vad intr-un film de actiune, Peppermint, in care joaca rolul principal. Sigur, filmul are hibele lui (si nu sunt putine), dar o sa ma uit doar pentru draga de Jennifer, care, desi nu are la dispozitie un scenariu impecabil, face bine ce face.

Mi-a placut mult Elementary, iar aceasta noua ecranizare pentru micul ecran a faimosului personaj inventat de Sir Arthur Conan Doyle, Miss Sherlock, promite, pentru ca cele doua personaje principale sunt interpretate de femei. In plus, aici Sherlock Holmes are un stil de invidiat si canta la violoncel.

Pe 19 septembrie se implinesc 10 ani de la premiera The Duchess, cu Keira Knightley in rolul principal, iar eu planuiesc sa-l revad. In primul rand pentru ca m-am obisnuit sa revad filmele Keirei, iar doi pentru ca are cele mai faine costume (a castigat si Oscarul pentru Best Costume Design, deci nu e doar parerea mea).

Ce asculti

Piano and a Microphone 1983 este un LP ce contine o piesa de-a lui Prince pe care n-ai mai auzit-o, Why the Butterflies. E una din trei piese de ce set-ul de 9, pe langa Wednesday si Cold Coffee & Cocaine – care n-au fost lansate sub nicio forma in tipul vietii artistului.

Suede, parintii care au revolutionat Britpop-ul, revin cu The Blue Hour, un album despre vulnerabilitate si frica, spus din punctul de vedere al unui copil. E foarte intunecata si infricosatoare lumea descrisa de ei in aceste piese, dar n-o sa te ierti daca nu le asculti.

Acum doua zile, Childish Gambino (Danny Glover) a lansat o piesa noua in cadrul unui concert live in New York, din cadrul turneului sau This is America, despre care spune ca e ultimul. Nu trebuie sa mai spun ca e pe repeat de atunci. La finalul anului va fi in Londra, pe O2 arena, si deja strang bani de bilet. Mergem?

Foto: Getty Images, PR